2024. április 16. - Csongor

A legszebb Gulácsy-képekből nyílik tárlat

A Smetana-gyűjtemény legszebb Gulácsy-képeiből nyílik kiállítás pénteken a budapesti Kiscelli Múzeum Oratóriumában; a tárlaton Gulácsy Lajos nyolc alkotását láthatja a közönség - tájékoztatta a kiállítás rendezője az MTI-t csütörtökön. Fitz Péter kiemelte
2008. március 21. péntek 07:02 - Hírextra

A Fővárosi Képtárban kiállított nyolc alkotás közül öt most került a múzeumba letétként, ez adja a tárlat apropóját.

Az eredetileg tizenöt képből álló magángyűjtemény darabjai együtt utoljára a székesfehérvári István Király Múzeumban voltak láthatóak 1966-ban. A gyűjtő, Smetana Ernő halála után a festmények szétszóródtak a világban, mára vált lehetségessé négy magángyűjtőtől ezt a nyolc alkotást újra összegyűjteni - tette hozzá a kiállítás rendezője.

Az április 20-ig látogatható tárlaton A halál sziklája (Álom a háborúról) (1915), a Firenzei lány (1904), a Domboldal házzal (1908), a Firenzei domboldal (1904), A hídon bolondos furcsa népség vonult keresztül (1908), az Elmúlás (1912), a Karosszékben ülő leány (Bálozó nő) (1910) és a Krisztus (1912-13) című képek szerepelnek.

Arra a kérdésre, hogy mi történt a Smetana-gyűjtemény többi képével, Fitz Péter elmondta: az alkotások sorsa változatos, van amelyik ma is külföldön van, néhánynak azonban ismeretlen a mai tulajdonosa.

Hozzátette: a kiállítás alkalmából katalógust is megjelentetnek, melynek szerzője Szabadi Judit, Gulácsy Lajos legismertebb monográfusa, akinek tavaly jelent meg új könyve a festőről. Ő az a művészettörténész, aki még Smetana Ernő és felesége otthonában is látta a festményeket, együtt, mind a tizenötöt. Erről szóló visszaemlékezését írta meg a katalógusban - mondta el a rendező.
"Mikor az idős házaspárhoz becsöngettem, valójában nem tudtam, hová kerültem. Csak annyit, hogy van eredeti Gulácsy-képük. Amint beléptem a házba, már az előszobában megtorpantam, ahol ott függött az Álom a háborúról avagy A halál sziklája című kép, ez a drámai erejű vízió, amit éppen az I. világháború kitörése és a nyomában támadt patologikus jellegű megrendülés lökött a megbolydult szellemű festő képzeletéből a felszínre" - írja Szabadi Judit visszaemlékezésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását