2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A "majdnem érem" és az álomderbi

Nem úgy ért véget a második nap Pekingben, ahogyan azt reméltük, az egész nap folyamán egyedül ugyanis Cseh Laci ezüstjének örülhettünk tiszta szívből. Boczkó Gábor párbajtőrözőnk is elfáradt a végére, de a pontszerzés neki is megvan, s végre fent vagyunk
2008. augusztus 10. vasárnap 18:08 - Gedei Szilárd
A kínaiak – s talán nem túlzás; az egész világ – a Dream Team, azaz az USA kosárcsapatának bemutatkozására vártak egész nap, kiknek a házigazdák ellen volt este jelenésük. Nos, az egész nap szakadó eső ellenére megtelt Peking legnagyobb csarnoka, a mérkőzésről később, előbb nézzük a magyarok második napos szereplését!

Ha nem lenne Cseh Laci, szörnyű napot zárnánk… Mondom ezt annak ellenére, hogy Boczkó Gábor sokáig úgy menetelt a párbajtőrözők versenyében, mint a hajdani kínai császár agyaghadserege fénykorában. Aztán a négy között már nem sikerült semmi sem a több száz magyar szurkoló által űzött-hajtott vívónknak. Kezdődött az egész a francia Jeannet elleni elődöntővel, ahol egyszerűen nem volt ellenszer a hihetetlenül lazán vívó gall ellen. A vége 12-15 lett, de viszonylag simán alakult ki ez az eredmény. Annál bosszantóbb volt azonban a spanyol José Luis Abajo elleni bronzmeccs. Az asszó végig hihetetlen szoros volt, s a legvégén is csak a hirtelen halál döntött. A 7-8-as vereség azt jelenti, hogy ugyan nincs meg a második érmünk a játékokon, de újabb pontszerző hellyel gazdagodott a magyar csapat. A másik két párbajtőrözőnk közül Kulcsár Krisztián a 32 között, Imre Géza pedig a 16 között búcsúzott. A döntőben végül Fabrice Jeannet kikapott az olasz Matteo Tagliarioltól (15-9).

Cseh László ragyogó ezüstjéről már szóltunk, a többi magyar szereplése pedig elég lehangoló volt. A mai előfutamokból ugyanis egyik úszónk sem tudott továbbvergődni. Szepesi Nikolett 100 háton elért 1:01.77-je saját futamában is csak a 7. helyet jelentette, Kovács Norbert viszont legalább egyéni rekorddal (1:49.34) lett 35 200 gyorson. Természetesen egyikőjöknek sem volt esélyük a továbblépésre. Mint ahogy Rudolf Rolandnak (száz hát) és Pecz Rékának (100 mell) sem kellett egynél többször a medencébe ugornia, mindkét fiatal kiesett. Az utolsó magyar Kapás Boglárka volt, aki megmártózott a Vizeskocka medencéjében, a 15 éves tehetség 4:16.22-je csak a 29. helyre volt elég a 400 gyors selejtezőjében. Ezeken a látszólag gyengébb eredményeken azonban kár sopánkodni, hiszen a ma szereplő úszóink mindegyike pályája elején jár még és néhányuk kifejezetten biztatóan úszott. Bezzeg az amerikaiak nem álltak meg egy világcsúcsnál – tudják, ezt még Phelps úszta magyar idő szerinti hajnalban – a 4x100 férfi gyorsváltó is áthúzta a korábbi rekordot és 3:12.23-t írt be helyette a dicsőséglistára.

A korábban érdekes körülmények között búcsúzó Ungvári Miklós súlycsoportjában a japán Ucsisiba Maszato győzött cselgáncsban, aki a francia Darbelet-et pillanatok alatt intézte el a fináléban. A női 54 kilósak között is Ázsiába került az arany, vagyis maradt Kínában Hszien Tung-mej jóvoltából.

Estére az is kiderült, hogy Böczögő Dorina összetett eredménye az 52. helyre elég csak a női tornászok összetett selejtezőjében. Az amerikaiak taroltak ebben a számban is: Shawn Johnson és Nastia Liukin nyakába került az arany és az ezüst is. Csapatban sem történt meglepetés: Kína állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s némi meglepetésre a románok csak negyedikként zártak.

Ha nem is valamelyik versenyhelyszínről, de azért csak érkezett jó hír a nap második felében a magyar csapat számára: Kuttor Csaba a már kvalifikáltak sorozatos visszalépése miatt harmadik számú tartalékból biztos résztvevővé lépett elő a triatlonosak között. Ez a fajta szerencse nem újdonság a csapatnak, mivel korábban Hódos Anikó BMX-es is hasonló örömhírt kapott.

Nem volt azonban túl jó kedvük a kínai férfi kosárcsapat tagjainak a Kobe Bryant vezette Egyesült Államok elleni meccs végére. Az elején ugyan még a Jao Ming húzta-vonta házigazda vezetett is négy ponttal, a fokozatosan belelendülő amcsik viszont a végére bedarálták a lelkes kínaiakat, akik leragadtak a hárompontos kísérletek gyakorlásánál – a legtöbbet ugyanis a triplavonalon túlról vállaltak, s persze a legtöbbször nem ment be. A vége 101-70 lett, az első nagy kínai-amerikai összecsapást tehát a vendégek nyerték – s itt nem csak a kosárra, hanem az egész olimpiára gondolok…

Holnap is lesz azonban nap az olimpián, mi magyarok pedig bízhatunk az első aranyban is. Lássuk, kiknek szoríthatunk holnap hajnaltól!

Sidi Péter – sportlövészet (10 méter légpuska)
Knapek Edina – tőr (egyéni)
Mohamed Aida – tőr (egyéni)
Varga Gabriella – tőr (egyéni)
Női kézilabda válogatott (Brazília ellen)
Baczkó Bernadett – cselgáncs (57 kg)
Detre Diána – vitorlázás (szörf)
Gádorfalvi Áron – vitorlázás (szörf)
Varga Miklós – ökölvívás (60 kg)
Mutina Ágnes
Cseh László
Kerékjártó Tamás
Hosszú Katinka
Verrasztó Evelyn – mind úszás előfutamok

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását