2024. május 3. - Tímea, Irma

Elkészült a barokk műemlék Székesfehérváron

Elkészült Székesfehérvár páratlan barokk műemléke, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújításának második üteme, amely 835 millió forintos támogatásával valósult meg - közölte Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleményben az MTI-vel.
2008. augusztus 9. szombat 20:08 - Hírextra

A házasságkötő teremnek, rendezvény- és kiállítótermeknek és ifjúsági klubnak is otthont adó, régi fényében tündöklő épületet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter adta át szombaton.


Az épület I. ütemének felújítása egy sikeres uniós projekt eredményeként 2006-ban fejeződött be a Nemzeti Fejlesztési Terv 600 millió forintos támogatásával. Az ekkor felújított épületrészben a Tourinform-iroda mellett tárgyaló- és rendezvénytermek, valamint fogadóhelyiségek kaptak helyet.
Az épület rekonstrukciójának folytatásához a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első pályázati kiírásán kért és kapott 710 millió forintos támogatást a város. Ezt - az Önkormányzati Minisztérium EU-önerőalapja 50 millió forintos támogatásának köszönhetően - 75 millió forintos önerővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak.


A kedvező hazai és norvégiai bírálatot követően végül tavaly ősszel kezdődhettek el a munkálatok, és 2008 augusztusára - a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első sikeresen lezárt magyarországi pályázataként - birtokukba vehették a székesfehérváriak a műemléki épületrészben kialakított közösségi tereket.


A most felújított épületrész különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy egyedülálló műemléknek számító, középkori emeletes házat, amelynek földszinti helyiségeiben vendégtér, az emeletén pedig a házasságkötő- és a rendezvényterem kapott helyet. Az épület különlegessége még egy páratlan, Justitia istennőt ábrázoló barokk freskó, amely egy kis barokk szobában került napvilágra a felújítás során. A Justitia-teremnek keresztelt, antik bútorokkal berendezett szobában az esküvők előtt a menyasszonyok készülhetnek fel a szertartásra. Az első esküvőt egyébként augusztus 30-án tartják a megújult épületben.


Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) között 2004 májusában megkötött megállapodás értelmében az EGT nem EU-tag országai - Norvégia, Liechtenstein és Izland - díjat fizetnek a belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi az EGT Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási forma alapját, amelyet a 2004-ben csatlakozott, valamint egyes régi EU-tagországok pályázatok révén a felzárkózásukra fordíthatnak.


Norvégia hasonló céllal, a 2004-ben csatlakozott tíz új tagországgal megkötött kétoldalú szerződésekkel létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmust is.


Magyarország a két alapból 5 éven keresztül évente összesen mintegy 27 millió euró, azaz több mint 6 milliárd forint támogatásban részesül. Az ebből az alapból támogatott magyarországi pályázatok közül az első sikeresen befejezett projektek egyike volt a 710 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósított, 835 millió forintos összköltségű székesfehérvári beruházás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását