2024. április 28. - Valéria

Zöld sör

Nem a méregtől, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözőtulajdonosnak, aki különleges színű italát már szabadalmaztatta is.Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre fes
2008. augusztus 7. csütörtök 10:48 - Hírextra
Néhány éve egyik vendége évődve megkérdezte tőle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.

A világos sörhöz egy speciális likőrt kever Béci bá', de a receptet nem árulja el senkinek, titkos, mint a kóla összetevőinek listája. Már hónapok óta a csodájára járnak a vendégek, a közeli Zalakarosról esténként elindul a "zöldsörturizmus" Nagykanizsára, de jöttek már Győrből, Veszprémből, Jászberényből, Debrecenből és Miskolcról is olyanok, akik nem akarták elhinni, hogy létezik zöld színű is a "folyékony kenyérből". Márpedig ezt a nedűt csak itt lehet megkóstolni, a koktél ugyanis helyben készül, egyelőre nincs palackozott kiadása.

Az elmúlt hét végén a feltaláló Beremenden, az IDEA találmányi kiállításon is bemutatta zöld sörét, amely rögtön elnyerte a rendezők oklevelét, de a belgrádi Szerb Találmányi Hivatal és az ottani Feltalálók Szövetsége is közös oklevéllel díjazta az egyedi italt. Szabó Béla márciusban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál is levédette találmányát, a napokban pedig egy veszprémi mikrobiológiai laborból várja italának vizsgálati eredményét, hogy bárkinek bizonyíthassa: semmiféle mesterséges színezéket nem tartalmaz.

Egyik vendége hozzá is tette az MTI tudósítójának: ebben az italban nincs semmiféle E-anyag, csak A. Azt már Béci bá' teszi hozzá, hogy koktélja alkoholfoka kissé magasabb a sörnél, hiszen a hozzáadott likőr erősebb, de ez az ízkombináció a vendégeknek, különösen a nőknek "nagyon bejön". A sörözőben ma már a csapolt több mint 50 százaléka "megzöldül" a vendégek kérésére, és az arány napról-napra emelkedik.

A három évig tartó kísérletezés eredményét két sörgyárnak már be akarta mutatni a feltaláló, de egyelőre a szabadságolások miatt nem tudtak foglalkozni szabadalmával. Legnagyobb sajnálatára kedvenc csapatánál sem vették komolyan, eddig legalábbis többszöri jelentkezése óta sem hívták vissza, pedig tőlük nem kért volna pénzt a koktélért.

Mindenesetre egyre jobban terjed a nagykanizsai zöld sör híre és íze, a beremendi kiállításon például egy német csoport tagjai kétszer is visszatértek kóstolóra.

Béci bá' a sörnagyhatalomnak számító európai országokban a közeljövőben valószínűleg szintén bemutatja három évi kísérletezés és vendégek általi tesztelés során kiérlelt találmányát, amelyhez már azt is kitalálta, hogy csakis fehér palackban és fehér kupakkal lenne érdemes forgalomba hozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását