2024. május 8. - Mihály

Tradícióőrző Malév

A Budaörsi repülőtéren a Malév Zrt. és a Goldtimer Alapítvány bemutatta a világ egyetlen, még üzemelő Li-2-es repülőgépét újonnan átfestve a Malév eredeti, a 60-as években rendszeresített színeire.
2008. augusztus 7. csütörtök 20:25 - Hírextra
A HA-LIX lajstromjelű szovjet gyártmányú Liszunov Li-2-es repülőgép üzemeltetője a Goldtimer Alapítvány. A muzeális értékű gép üzemben tartására az alapítvány és a Malév hosszú távú szerződést kötött, amelynek keretében a nemzeti légitársaság szakmunkával és a rendelkezésére álló eszközökkel járul hozzá az immár nemzeti értéknek tekinthető oldtimer repülőgép üzemben tartásához. A gépet a Malév leányvállalata, az Aeroplex of Central Europe Kft. munkatársai festették át Ferihegyen a nemzeti légitársaság régi-új színeire.

Leonov Péter, a Malév Zrt. vezérigazgatója a gép bemutatása alkalmából kihangsúlyozta, hogy a légitársaság jövője építése során elengedhetetlen fontosságot tulajdonít tradícióinak, múltbeli értékei megőrzésének és szakembergárdája felhalmozott tapasztalatainak. A "szépkorú" repülőgép megőrzése és üzemben tartása is ezt az elkötelezettséget jelképezi.

A kezdeményezés nem egyedülálló, hiszen számos nagy nemzetközi légitársaság üzemeltet saját egykori színeiben oldtimer repülőgépeket, amelyek manapság már csak a légbemutatók és repülőnapok fényét hivatottak emelni - a repülés szerelmeseinek legnagyobb örömére. A Lufthansa színeiben például egy veterán J-52-es ("Tante Ju") képviseli a letűnt korokat és hamarosan egy, az 50-es éveket időző Lockheed L-1049 Super Constellation négymotoros utasszállítógép is csatlakozik hozzá.

A Li-2-es eredetijének, az amerikai gyártmányú DC-3-as gépnek (Dakota), a II. világháború és a berlini blokád "igáslovának" egy-egy nagy gonddal megőrzött példánya repül még a KLM/Air France, a SAS, a Finnair, az American Airlines és a Delta légitársaságok színeiben is, szintén a múlt iránt vállalt elkötelezettség jelképeként. Soraikhoz most csatlakozott a Malév is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását