2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sok a munkanéklüli

Többen kerestek munkát júliusban, és ezzel egyidejűleg csökkent a bejelentett új munkahelyek száma is - derült ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal adataiból. A közlemény szerint a változásnak szezonális okai vannak.
2008. augusztus 7. csütörtök 19:01 - Hírextra
Szezonális okai vannak annak, hogy nőtt az álláskeresők száma júliusban. 2008 7. hónapjában 421 ezer fő keresett munkát magának, ami az előző hónaphoz képest több mint 1 százalékos, a tavalyi hasonló időszakhoz képest 2 százalék feletti emelkedés - derült ki a foglalkoztatási és szociális hivatal adataiból.

A hivatal közleménye szerint ezt a növekedést egyértelműen a pályakezdő fiatalok beáramlása okozta a munkaerőpiacra. A pályakezdők zöme júliusban regisztrál a munkaügyi kirendeltségeken, egyedül a fővárosban jellemző, hogy inkább a nyár végén ugrik meg a pályakezdő munkanélküliek száma, mivel Budapesten csak 1-2 hónappal később jelentkeznek be a munkaügyi rendszerbe, miután a nyári hónapokban nem sikerült önállóan munkát találniuk.

A foglalkoztatási hivatal adataiból kiderül az is, hogy a munkaügyi kirendeltségeken júliusban regisztrálók közül a nem pályakezdők aránya jóval kisebb, és az előző havi adatokhoz képest számuk csökkenő tendenciát mutat.

Júliusban csökkent a bejelentett új álláshelyek száma. A júniusi nyári munkák megindulása után ez a csökkenés jellemző a piacra. A szezonális ingadozás leginkább a dél-dunántúli térséget érintette, és legkevésbé Közép-Magyarországot.

A legtöbb új munkalehetőséget 2008 hetedik hónapjában a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon jelentették be a munkaadók. Fontos megjegyezni, hogy Közép-Magyarországon a munkaerő-igénylés zöméhez nem kértek állami támogatást, szemben mondjuk a Dél-Dunántúli, vagy az Észak-Magyarországi térséggel. A nem támogatott új álláshelyek többsége a feldolgozóipar, a gazdasági ügyletek, ingatlanügyek gazdasági ágazatok területén létesültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását