2024. május 19. - Ivó, Milán

Névtelen Drogfüggők országos találkozója

Higgye el mindenki, van kiút a rendszeres kábítószer-fogyasztásból, van megoldás a drogfüggők problémáira - mondta a Narcotics Anonymus, vagyis a Névtelen Drogfüggők (NA) magyarországi közösségének médiafelelőse csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 7. csütörtök 13:29 - Hírextra

A média gyakran beszámol a drog következtében elhunytakról, de azzal ritkán foglalkozik, hogy hány függőnek sikerül hónapok, vagy évek óta tisztának maradnia a sikeresen működő programoknak, saját akaratuknak, továbbá sorstársaik segítségének köszönhetően - tette hozzá Charlie a drog elmúlt napokban szedett hat halálos áldozatáról szóló hírekre utalva az NA Pécsett kezdődő 7. országos találkozótáját megelőző sajtótájékoztatón.

Az MTI a heroinisták halálával kapcsolatban megkérdezte az NA több, a sajtótájékoztatón megjelent tagját. Ők magánemberként, névtelenséget kérve azt mondták: örülnek, hogy "tiszták" és nem otthon szoronganak amiatt, hogy a fogyasztásra előkészített adag esetleg szennyezett, vagy túl erős és a halálukat okozhatja.

Charlie, aki társaihoz hasonlóan keresztnevén mutatkozott be, védekezve az esetleges jogi-, vagy szociális megkülönböztetés ellen, utalt rá, hogy a Magyarországon 1996 óta működő NA tizenkét pontos programot kínál a különböző tudatmódosító szerekről leszokni vágyóknak. A cél az, hogy megtanulják, hogyan lehet leszokni, s miként kell szembenézni az élet kihívásaival.

Hozzátette: a terápia önkéntes alapon, társadalmi, gazdasági, faji, etnikai, nemzeti, nemi különbségek nélkül folyik. Sikerének kulcsa a függők más függőkkel való együttműködése, melynek során a tagok csoportfoglalkozásokon megosztják sikereiket és kihívásaikat az aktív függőség legyőzésében és abban, hogy drogmentes, produktív életet élhetnek az NA elveinek alkalmazásával.

Charlie kiemelte, utóbbiak közé tartozik a probléma beismerése, a segítségkérés, az alapos önvizsgálat, a bizalmas önfeltárás, az okozott kár jóvátétele, és más függők segítése.

A médiafelelős nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy magyarországi működésük során hányan fordultak hozzájuk segítségért és terápiájuk hány szenvedélybetegnél volt eredményes. Azt mondta: erről azért nincsenek adataik, mert nem vezetnek nyilvántartást.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy az 1940-es évek végén az Egyesült Államokban alakult NA 140 országban van jelen, csoportjai száma 35 ezerre tehető, melyek évente összesen mintegy 50 ezer összejövetelt tartanak. Magyarországon 100 jegyzett tagjuk van, Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden és Pécsett tartanak rendszeres foglalkozásokat.

Charlie közölte: a 7. országos találkozójukra több mint száz embert várnak, a péntektől vasárnapig tartó rendezvények között a csoportfoglalkozások mellett lesz szakmai előadás, városnézés és sportvetélkedő is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását