2024. május 13. - Szervác, Imola

Belsazar lakomája Innsbruckban

A híres régizene-specialista, René Jacobs a hétvégén ismét különleges produkcióval rukkol elő az innsbrucki Régizenei Fesztiválon: pénteken, vasárnap és kedden este Ha:ndel Belsazar lakomája című műve hangzik el a tiroli városban, a Landestheaterben - kö
2008. augusztus 7. csütörtök 16:14 - Hírextra
A fesztivál programjában operaelőadásként jelölik a Belsazar lakomáját, de az est színlapján oratóriumként tüntetik föl. A kettősség indokolt, hiszen az oratórium műfajából nőtt ki az opera. A darabot Christof Nel állítja színpadra, a júniusi berlini és a júliusi Aix-en-Provence-i előadásokat is ő jegyzi René Jacobsszal, a fesztivált művészeti igazgatóként 1991 óta irányító zenetudós-karmesterrel együtt.

A fesztivál művészeti vezetője a premierre való felkészülést kurzusszerűen tartja, általában alig ismert énekesekkel, ilyen volt például Mozart Don Giovannija 2006-ban. Most azonban három sztárt választott a főbb szerepekre.

Belsazart Kenneth Tarver énekli, akinek pályája ugyan New Yorkban indult, de ma már a fontos európai operaközpontokban lép föl, és René Jacobsszal már a Don Giovanniban is dolgozott együtt. Nitocrist, Belsazar anyját a lírai szoprán szerepeiről ismert Rosemary Joshua alakítja, aki gyakran dolgozik régizenei előadásokban, és nemcsak Jacobsszal, hanem például Sir Simon Rattle-lel, Daniel Hardinggal, Emmanuelle Hai:mmal, William Christie-vel. A perzsa Cyrust az elismert kontratenor, Bejun Mehta énekli, akit különleges énektechnikája révén különösen szívesen hívnak barokk operák előadására, de kortárs operákban is játszik: ő alakította például Mását Eötvös Péter Három nővér című művében a párizsi Théatre du Chatelet-ban.

A Belsazar lakomája a babilóniai Belsazar történetét mondja el, amely Dániel könyvében olvasható. E szerint Belsazar, akinek uralkodása végén országát éhínség sújtja, egy utolsó lakomát rendez az előkelőségeknek. A mulatozás közben egy titokzatos kéz a Mene, Mene, Tekel, Ufarszin szavakat írja a falra, megjósolva Belsazar hatalmának végét: az uralkodó "megméretett, és könnyűnek találtatott", így országa a perzsáké lesz.

Charles Jennens írt librettót Ha:ndel számára a bibliai epizódból, a művet előbb a londoni Covent Gardenben, majd a King,s Theatre-ben mutatták be 1744-45-ben.

Belsazar históriája azonban számos már művészt is megihletett: alakját megfestette Rembrandt, de írt róla dalt a countryzenész Johnny Cash is. A Művészetek Palotájában pedig november 9-én mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar William Walton brit zeneszerző 1931-es Belsazar lakomája című oratóriumát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását