2024. május 2. - Zsigmond

Válság a színházban

Bezárás fenyegeti az ukrán főváros tulajdonában lévő 18 színházat, a teátrumok színészei és személyzete még a novemberi fizetését sem kapta meg.A pénzügyi és gazdasági válság következtében egyre nehezebb előteremteni a kijevi színházak fenntartási költség
2008. december 16. kedd 16:37 - Hírextra
A jegyárakból csak a javításokra, díszletekre és a sminkre futja, a bérekre már nem, azokra a pénzt a város költségvetéséből kellene kiutalni - idézte kedden Olga Nevedrovát, a Kijev Színház igazgatóját az ukrán fővárosban megjelenő Szegodnya című napilap online kiadása.

A direktor szerint az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent a színházlátogatók száma annak ellenére, hogy alacsonyak a jegyárak, az általa vezetett színházban például mindössze 30 hrivnyába (kb. 1000 Ft) kerül egy jegy. Saját erejéből a színház nem képes kilábalni mostani nehéz helyzetéből, a jegyárak emelésére pedig gondolni sem lehet, mert még kevesebb lesz a néző - tette hozzá.

Olekszand Briginec, a kijevi városi tanács (közgyűlés) kulturális bizottságának elnöke az újságnak elmondta, hogy a város tulajdonában lévő 18 színházban nem fizetik a béreket, és nincs pénz a közműszámlák kiegyenlítésére sem, jóllehet a napokban kiutaltak valamennyi pénzt a fizetésekre. A teátrumok fenntartásához szükséges összeg 85 százalékát a főváros költségvetéséből folyósítják, a fennmaradó részt maguknak kell kigazdálkodniuk, s szerinte ez így van rendjén, mert - mint fogalmazott - a művészet sokszor nem önfenntartó.

A Bal Parti Dráma- és Komédia Színház egyik színésznője a lapnak azt mondta, hogy minden este telt ház előtt játszanak, a társulat mégis fizetés nélküli szabadságra készül, mert nincs pénz a bérekre, s a színház bezárását is rebesgetik. Olekszij Liszovec rendező ezt azzal egészítette ki, hogy noha novemberben több mint 70 százalékkal emelték a jegyárakat, mégsem lettek önfenntartóak. Egyúttal ő is megerősítette a színházbezárásról keringő híreket, amelyeket hivatalos helyről cáfolnak, azt ígérve, hogy az év végéig rendezik a kijevi színházak bérhátralékát.

Kijevben 22 színház működik, közülük 18 van fővárosi, négy pedig kerületi tulajdonban. Két épülő színház munkálatait a válság miatt bizonytalan időre leállították az ukrán fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását