2024. április 29. - Péter

Véletlen egybeesés

Funk Sándor addiktológus szerint véletlen egybeesés lehet, hogy az elmúlt négy napban hat kábítószer-fogyasztó is életét vesztette Budapesten. A Nyírő Gyula Kórház főorvosa az MTI-nek azt mondta, intézményében az elmúlt napokban nem növekedett meg a beteg
2008. augusztus 6. szerda 14:27 - Hírextra
A szakember szerint mintegy 30 ezerre tehető azoknak a száma Magyarországon, akik rendszeresen használnak valamilyen kábítószert, közülük 3-4 ezer lehet a heroinfüggő. A feltételezések szerint szombaton négy ember halálát a túladagolt, illetve a más szerekkel kombinált heroin okozta. A másik két haláleset pontos okát még vizsgálják.

Funk Sándor elmondta, a közvélekedéssel szemben a heroinfüggők között ritka, aki jómódú. Mivel a heroin nagy kockázatú szer, ezért többnyire a kilátástalan helyzetben élő, lecsúszott, vagyontalan, képzetlen emberek nyúlnak a "reménytelen szerhez".

A heroinfüggőknek naponta legalább 4-5 ezer forintot kell előteremteniük a szükséges "paketthez", ezért ez a szenvedély gyakran bűnöző életformához vezet. A lányoknak más eszközeik is vannak - utalt a szakember kimondatlanul a prostitúcióra.

A dílertől megvásárolt szerből a heroinista a nap egy kis részében ugyan jól érzi magát, ám a többi időt átszenvedi. Az anyagigény növekedésével azonban egyre "keményebbé" válik a dolog.

A heroint inkább fiatalok fogyasztják, egy harminc éves heroinista már "veterán drogosnak" számít - mondta az addiktológiai osztály főorvosa, aki megjegyezte azt is, hogy kezeltek már 15 éves heroinistát is.

Funk Sándor intézményébe évente általában 300 drogos beteget vesznek fel, közülük minden negyedik-ötödik heroinista. Mint mondta, mostanában másfajta droghasználattal fordulnak hozzájuk, főleg speed-, gyógyszer-, vagy marihuanafüggők.

A heroinistáknál a leggyakoribb halálok a túladagolás, de a szenvedélybeteg a szövődményekbe vagy a fertőzésekbe is belehalhat az általános testi leromlás miatt. Egy intravénás "heroinista-karrier" nagyjából három évig tart, ha tehát ez idő alatt nem hagy fel a szerrel, belehal.

A szakember szerint "orvosi szempontból" egy rugalmas ellátó-hálózatra lenne szükség, amelyben mindenkit hatékonyan és biztos titoktartás mellett tudnának kezelni. Közölte, attól tart, hogy ez a társadalombiztosítás keretei között "nem nagyon megy".

A heroin az 1990-es évek végéig évente még 250-300 halálos áldozatot szedett, ám az elmúlt években már "csak" 30-40 esetről tudnak. A változás okai közé tartozik, hogy sokan felismerték a szer kockázatát, és áttértek a kevésbé veszélyes drogokra, illetve a heroinisták az intravénás használat helyett ma már inkább "szippantanak".

A heroin visszaszorulásával azonban megnőtt a kokain, a fű, és a legnagyobb karriert befutó speed használata.A különböző kábítószereket kipróbálók mintegy tíz százaléka válik később rendszeres vagy rendszertelen fogyasztóvá, ahogy az alkohol esetében is.

Funk Sándor az elmúlt napokban elhunyt drogfogyasztók esetével összefüggésben azt mondta, nem tud arról, hogy szennyezett anyagot találtak volna a heroinban. Mint mondta, a hat eset "olyan, mintha valami történt volna", de feltehetően csak véletlen egybeesés lehet, és reméli, nem valami általánosabb "attitűdváltás" áll a háttérben.

A szakember szerint a tragédiák után most valószínűleg a drogos társadalomban "nagyon megy a mobilozás", az információcsere, és valószínűleg azok a dílerek is megszabadulnak a bizonyítékoktól, akiknek a történtekhez semmi köze nem volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását