2024. május 8. - Mihály

Változnak a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályok

December 1-ig kérhetik az előregisztrálást a hazai vegyianyag-gyártók, -forgalmazók és -importőrök a Helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökségnél, a vegyi anyagok regisztrálásáról és engedélyezéséről szóló uniós rendelet szerint - mondta Vojnik Mári
2008. augusztus 6. szerda 18:17 - Hírextra
Amelyik vállalat ezt teszi meg, annak a jelentős költségek miatt nehéz lesz a határidő lejárta után új innovációt bevezetnie - tette hozzá Falus Ferenc, országos tiszti főorvos.

A REACH rendelet célja, hogy korszerűsítse és javítsa a vegyi anyagokra vonatkozó, korábbi európai uniós jogi keretrendszert. (Magyarországon negyven jogszabály helyébe lép.) A kötelező uniós jogszabály nagyobb felelősséget hárít az iparra a kémiai terhelés, vagyis a vegyi anyagok által az egészségre és a környezetre esetlegesen gyakorolt hatások kezelése tekintetében - mondta az államtitkár.

Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy 2018-ig a környezetünkben lévő csaknem százezer vegyi anyagról pontos információk álljanak rendelkezésre. Ezért van szükség a vegyi anyagokat gyártó és azokkal kereskedő cégek többlépcsős regisztrációjára.

A REACH-ről szóló információs portálon olvasható tájékoztatás szerint az előzetesen regisztráló cégeknek lehetőségük nyílik arra, hogy bizonyos anyagok regisztrációját időben kitolják. Az előzetes regisztrációval biztosítható a termelés és importálás - az anyagtól és annak mennyiségétől függően - akár további 10 évre is.

Aki nem használja ki az előzetes regisztrációs időkeretet, annak 2008. december 2-án azonnal regisztrálnia kell, tehát az anyag engedélyezésével kapcsolatos összes vizsgálatot és adminisztrációt el kell végeznie, ami jelentős anyagi terhekkel jár, vagy nem folytathatja az anyag használatát és meg kell szakítania a gyártást vagy importálást.

Az előzetes regisztráció nem kötelező és ingyenes. Regisztrációkor meg kell adni a cég nevét, az anyag nevét és azonosítóját, valamint a regisztrálás tervezett határidejét és mennyiségi tartományát. Az előregisztrációs dokumentációt elektronikus formában, interneten keresztül kell benyújtani.


A sajtótájékoztató keretében 15 laptopot és 20 mobil nyomtatót adott át a kémiai biztonsággal foglalkozó kistérségi munkatársainak az ÁNTSZ. Falus Ferenc közlése szerint erre azért van szükség, mert a REACH rendelet alkalmazása mellett Magyarország részt vesz a biocid hatóanyagok (bizonyos élőlénycsoportokat szelektíven károsító anyagok, például gombaölőszer, patkányméreg) és termékek uniós felülvizsgálati programjában. Ennek koordinálását az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala végzi, így a munkatársakra több feladat hárul.

A korszerűsítésre a tavaly kirótt 55,5 millió forintos kémiai terhelési bírság egy részét használták fel. Vojnik Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet bevezetésével a bírság mértéke jelentősen megemelkedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását