2024. április 26. - Ervin

"Csak nők véreznek" - kilépett a vallásművészeti zsűri egyik tagja

A legtekintélyesebb ausztráliai vallási művészeti díj zsűrijének egyik tagja szerdán kilépett a testületből, hogy tiltakozzék az egyik, Krisztus keresztre feszítését ábrázoló pályamunka feliratán látható "csak nők véreznek" felirat ellen.
2008. augusztus 6. szerda 18:10 - Hírextra
A botrány rosszul jött a Vallásos Művészet Blake-díjáról döntő testületnek, amely szerette volna elkerülni a tavalyi pályázatot felbolygató esetek megismétlődését. 2007-ben az egyik Szűz Mária-szobor azért keltett vitát, mert az afgán nők által viselt, a fejet teljesen takaró burka ékesítette, egy hologram pedig a terroristavezér Oszama bin Laden figurájává átváltozó Krisztust jelenített meg.
E tavalyi alkotások ellen felemelte szavát Sydney katolikus érseke, George Pell bíboros és John Howard akkori miniszterelnök is.

Ezúttal az Adam Cullen művén látható furcsa felirat elleni tiltakozásának demonstrálására a háromtagú zsűri egyik tagja, Christopher Allen kilépett a testületből. A művész megfeszített Krisztust ábrázoló hármasképének teljes címe: Corpus Christi (csak nők véreznek).
A három vitatott szó Alice Cooper rockénekes egyik dalára utal.

A zsűri két tagja szerint a mű a keresztre feszítés bonyolult jelképrendszeréhez kötődik, Allen viszont más véleményen volt, szerinte a művész "szánt szándékkal rút képet" hozott létre, viccet csinál a témából.

A zsűri elnöke, Rod Pattenden úgy nyilatkozott, hogy bár tiszteletreméltónak tartják Allen professzor mély meggyőződését, a Blake-díj a sokféleség elismerésére alapozódik és a zsűri fontosnak tartja, hogy nyitott legyen a különböző stílusok irányában. Cullen képe a korai keresztény képek stílusát idézi.

Az 1951-ben alapított Blake-díj 20 ezer ausztráliai dollárt (2,8 millió forint) hoz a nyertesnek. Az idei díjazott nevét szeptember 4-én jelentik be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását