2024. április 26. - Ervin

Szudáni menekült az amerikai csapat zászlóvivője

A szudáni menekült Lopez Lomong viszi az Egyesült Államok zászlaját a pekingi olimpia pénteki megnyitó ünnepségén. A döntés kínosan érintheti az afrikai országot, illetve szövetségesét, az olimpiát rendező Kínát.
2008. augusztus 6. szerda 20:05 - Hírextra

A 23 esztendős atléta, aki 1500 m-en indul a nyári játékokon, a szudáni polgárháború leghevesebb időszakában, hatéves korában, gyalog menekült el otthonából, a déli országrészből, ahonnét a kartúmi kormány által támogatott arab milíciák elűzték a keresztényeket és az animistákat. A kisfiú menekülés közben elvesztette kapcsolatát a szüleivel. Több ezer társával együtt - akiket úgy emlegetnek, mint "az elveszett szudáni fiúk" - egy kenyai menekülttáborban élt tíz évig. Végül letelepedhetett az Egyesült Államokban, és tavaly júliusban megkapta az amerikai állampolgárságot.
Lomongon kívül még két olyan amerikai atléta vesz részt az olimpián, aki nem az Egyesült Államokban született: az 5000-en világbajnoki címvédő Bernard Lagat, aki még kenyai sportolóként olimpiai ezüst- és bronzérmes volt, valamint Leonel Manzano, aki Mexikóban nőtt fel.


A szudáni származású sportember kiválasztása valószínűleg kiterjedt vitát vált majd ki Kína és az afrikai ország viszonyáról. A nemzetközi közösség büntetőintézkedésekkel sújtja Kartúmot a dárfúri népirtás miatt, Kína azonban védi, mert jelentős összegeket fektetett be a szudáni olajiparba, és fegyvereket ad el az országnak. Elképzelhető, hogy emberi jogi csoportok még az olimpia megnyitója előtt megpróbálják felhívni a figyelmet a szudáni jogsértésekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását