2024. április 28. - Valéria

Rokkantinvázió az ukrajnai egyetemeken

Rokkanttá nyilvánított diákok özönlik el idén az ukrán felsőoktatási intézmények első évfolyamainak ösztöndíjas helyeit, kiszorítva a magas pontszámot elért felvételizőket a legnépszerűbb szakokról az oktatási minisztérium fogyatékosoknak kedvező, de ille
2008. augusztus 6. szerda 19:32 - Hírextra

A hivatalosan teljesen korrupciómentesnek meghirdetett idei ukrajnai egyetemi felvételi kampányt figyelemmel kísérő civil szervezetek tiltakoznak, mert szerintük sérült a felvételizők esélyegyenlősége a jogszabályok által lehetővé tett visszaélések következtében. Az Opora (Támasz) elnevezésű országos civil szerveződés például arra szólította fel az Ukrán Egészségügyi Minisztériumot, hogy vizsgálja felül az orvosegyetemekre felvett kedvezményezett diákok okmányait, mivel idén ezekbe a felsőoktatási intézményekbe a tavalyinál négyszer több rokkant és egyéb kedvezményezett jutott be - írta szerdán a kijevi Gyelo gazdasági napilap.


Az Opora szerint például a lembergi (lvivi) egyetem fogorvosi karára felvett diákok fele kedvezményezett. A szervezet azonban nem a tanintézetet hibáztatja, hanem a felvételi rendszert, emlékeztetve arra a - szerinte - gyanúra okot adó tényre, hogy a rokkantsági igazolást felmutató felvételizők szülei majdnem kivétel nélkül orvosok, miközben a kedvezményezett diákok teljesítménye jóval elmarad az átlagtól.


A civil szervezet szerint a lembergihez hasonló a helyezet Ukrajna felsőoktatási intézményeinek a többségében. A torz felvételi szabályok következtében sok egyetemen a maximális felvételi pontszámot elért diákok kiszorultak az ösztöndíjas helyekről a gyengén teljesítő, de eléjük sorolt privilegizáltak miatt.


Az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos lap, amely az Ungvári Nemzeti Egyetem kapcsán tette szóvá néhány hete a visszaéléseket sem kizáró felvételi kedvezmények problémáját, arra emlékeztetett, hogy például csak az újságírói szakra, ahol mindössze 15 ösztöndíjas hely volt, kilenc "rokkantosított" felvételiző nyújtotta be a kérelmét, s őket a jogszabály értelmében fel kellett venni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását