2024. április 25. - Márk

Messiásra várva

Egy évtizeddel ezelőtt került elő állítólag a Holt-tengerből egy sztélé, rajta nem vésett, hanem festékanyaggal írt héber szöveggel, amely feltételezések szerint néhány évtizeddel Jézus Krisztus születése előtt íródott. A körülbelül egy méter magas táblán
2008. augusztus 6. szerda 13:10 - Hírextra
A kőtábla egy jordániai antikvárius tulajdonába került, aki eladta egy David Jeselsohn nevű svájci-izraeli gyűjtőnek. Nála vizsgálta meg a héber írás egyik szakértője, aki tanulmányban tette közzé a létezését. A hír végül felkerült a The New York Times című amerikai napilap internetes honlapjára, és így indult el a vita régészek és bibliaszakértők között.

A sztélé ugyanis több helyen töredezett, ezért nehezen olvasható. A "forró pont", a 80. sor, többé-kevésbé így olvasható: "Három nap múlva élni fogsz, én, Gábriel megparancsolom Neked". Egyes értelmezések szerint Gábriel arkangyal ezt egy Messiásnak mondja, aki azért jön el, hogy vérével váltsa meg Izrael földjét a római uralom alól.

Iszráel Knohl, a jeruzsálemi egyetem bibliakutatója azt állítja, hogy ez az a bizonyíték, amire várt, a szöveg bizonyítja, hogy a héber világban már Jézus születése előtt is jelen volt a Messiás eszméje. Nem mindenki ért egyet vele.

Sokak szerint meg kell várni a vegyi és szövegi elemzések végét. Juval Goren, a Tel-Avivi egyetem régésze, aki ezeket az elemzéseket vezette, a részletekről még nem nyilatkozik, de kijelentette, hogy nincsenek kétségek a sztélé hitelességét illetően - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását