2024. május 17. - Paszkál

A kommunista, dandy festő

Renato Guttuso, a 20. század nagy szicíliai festője (1911-1987) halálának 20. évfordulójára Ravennában kiállítás nyílt, amelyen a mester 66, 1944 és 1987 között készített festménye, rajza, metszete látható.
2007. szeptember 26. szerda 10:10 - Hírextra

"Guttuso olyan kommunista volt, aki életmódjában és stílusában úr és dandy volt" - írta róla Dominique Fernandez művészet-történész, aki a festőt egy másik kommunista művészhez, Louis Aragon francia költőhöz hasonlította.

A festményeken Szicília elevenedik meg. A házak, a halászok, a nők. Fekvő, egymást átölelő, fésülködő nők. És mindegyiken a jellegzetes Guttuso-színek: rikító sárgák, amelyek úgy ragyognak, mint a kifényesített trombiták - mondták róluk találóan -, vagy vérvörösek, kobalt-kékek, mély-feketék. Színek, amelyeket ma is meg lehet találni Caltagirone kerámiáiban, a bábszínházak figuráin, és egy nyugtalan Szicíliáról mesélnek.

A kiállításon látható egyik leghíresebb képe, a Kénbányászok asszonyai, amelyet olyan kifejező erővel festett meg, hogy szinte "hangos" kép lett belőle. Erről a képről írta Massimo Mila zeneszakértő, hogy "az a fizikai jelenség, amikor a hang elhagyja a torkot, általában megragadhatatlan a figuratív eszközök számára. Sok szélesre nyitott száj van a festészet történetében, főleg az egyház vagy profán kórusokat ábrázolók között. De ezek a szájak többségükben némák. Rögzíteni a megragadhatatlan hangot, tudomásom szerint csak Donatellónak, Degas-nak és Guttusónak sikerült."

Guttuso tehetsége csúcsát az 1950-es, 60-as években érte el. Később a fáradtság, az állandó siker és talán a politikai életben való részvétel elhalványították alkotói képességét. Ezzel együtt olyan művész maradt, akinek helye van az olasz festészetben - írta róla a Corriere della Sera című lap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását