2024. április 28. - Valéria

Elbontják?

Elutasította a XII. kerületi turulszobor lebontását elrendelő jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a Fővárosi Bíróság, a határozat ellen lehet fellebbezni a táblához - közölte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hi
2008. augusztus 6. szerda 14:05 - Hírextra
Forgács Imre elmondta: az évek óta tartó szövevényes jogvita során tavasszal egy korábbi közigazgatási perben a Fővárosi Bíróság már döntött arról, hogy mi legyen a sorsa az építési engedély nélkül felállított turulszobornak. A bontást elrendelő jogerős ítélet után május 29-én a Fővárosi Közgyűlés is elutasította a szobor fennmaradási engedélye érdekében benyújtott kérelmet.

Egyéként az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés számos korábbi, turulszoborral kapcsolatos határozata között egyetlen egy sem volt, amely a fennmaradáshoz hozzájárult volna.

A május 29-i közgyűlési döntés után Pokorni Zoltán (Fidesz) a XII. kerületi polgármester kérésére a fideszes vezetésű I. kerületi önkormányzat jegyzője június 30-án kiadta a fennmaradási engedélyt. A felügyeleti szervként eljáró közigazgatási hivatal azonban július 14-én kimondta, hogy törvénysértő az I. kerületi jegyző határozata, megváltoztatta azt, és elrendelte a bontást.

Ezt a közigazgatási hivatali határozatot támadta meg a XII. kerület, így ismét közigazgatási per kezdődött a Fővárosi Bíróságon, amelyben a kerület kérte a vitatott közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztését az érdemi, jogerős bírósági döntés megszületéséig.

Ezt a kérelmet azonban július 30-án a Fővárosi Bíróság elutasította, és szerdán az erről szóló végzés megérkezett a közigazgatási hivatalhoz.A végzés önállóan fellebbezhető, így a végrehajtás felfüggesztésének kérdése az ítélőtábla elé kerülhet.

A turulszobor fennmaradását illető érdemi kérdésben azonban a Fővárosi Bíróság jogerős döntést hozhat, és akkor végleges megoldás születhet az ügyben.

Az emlékművet a második világháború polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állította a XII. kerületi önkormányzat az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Forgács Imre elmondta: a törvényi szabályozás egyértelműen kimondja, hogy a fővárosban közterületen műalkotás csak úgy állítható fel, ha ahhoz a közgyűlés előzetes hozzájárulást ad. Ezzel szemben ebben az ügyben az történt, hogy a XII. kerületi önkormányzat építési engedély nélkül állította fel a turulszobrot. A fennmaradásra hasonló szabályok vonatkoznak, azaz a főváros engedélye nélkülözhetetlen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását