2023. június 4. - Bulcsú

Egészségesek CT vizsgálata nem ajánlott

Tünetmentes, egészséges emberek szűrése komputeres rétegvizsgálattal - az előnyök és a hátrányok mérlegelésével - ma még nem ajánlott. Dél-koreai kutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte.
2008. augusztus 6. szerda 10:23 - Hírextra
A komputertomográfia (CT) felfedezése jelentős előrelépés volt a diagnosztikában. A panaszok miatt orvoshoz kerülő szívbetegek CT-vizsgálata fontos ismereteket szolgáltat a betegség helyét, kiterjedését és a tennivalók meghatározását illetően, de világszerte folynak a felmérések arra is, mennyire használható a módszer a koszorúérszűkület kezdeti, tünetmentes szakaszának fölismerésére.

Csoj Jue Kjun munkacsoportja ezer, panaszmentes, önként jelentkező, ötvenes férfit és nőt vizsgált meg korszerű, 64 szeletes komputertomográfiával. A gép a vizsgált személy szivéből 64, vékony szeletfelvételt készít, a beadott kontrasztanyag kirajzolja az ereket és a számítógép a 64 szeletet háromdimenziós képpé rakja össze: látható a teljes szív, a koszorúerek és az esetleg bennük található szűkült szakaszok.

A középkorú csoport 22 százalékának a szívében mutattak ki koszorúér-elmeszesedéses területeket, de csak két százalékban látszott a szűkület jelentősnek. Valamennyi önkéntes sorsát 17 hónapon keresztül követték. Az ezer résztvevőből senki sem halt meg vagy kapott infarktust, de 15 személy esett át, például koszorúértágításon vagy más kardiológiai beavatkozáson.

Mindegyikük abba a csoportba tartozott, amelyikben a vizsgálat valamilyen eltérést mutatott.
A fontos tanulmányhoz két elismert holland szakértő írt szerkesztőségi közleményt. Egyetértenek a kutatókkal abban, hogy eredményeik fontos adatokat szolgáltattak a CT szívgyógyászati alkalmazására, de véleményük abban is egyezik, hogy jelenleg - a további tanulmányok befejezése előtt - egészséges emberek szűrővizsgálatára a költséges eljárás egyelőre nem ajánlott.

A tomográfiás kép röntgensugár segítségével készül, és a sugárterhelés következményeit egyénileg nem lehet mindig megjósolni. Még az sem ismert, milyen gyakori az a vizsgálati hiba, amikor az eszköz nem érzékeli a kóros elváltozást, illetve milyen gyakran vélemelmez betegséget ott, ahol az nincs jelen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását