2024. május 14. - Bonifác

Új gátrendszer

A hagyományostól eltérő árvízvédelmi gátrendszer terveit dolgozta ki és szabadalmaztatta egy kijevi mérnök, aki szerint találmánya elsősorban a Tisza mentén élőknek nyújthatna biztonságot, de javaslata egyelőre nem talált meghallgatásra.
2008. augusztus 5. kedd 18:50 - Hírextra

Volodimir Novikov, a Kijevi Közlekedésgazdálkodási és Közlekedéstechnológiai Állami Egyetem tanszékvezető professzora az ukrán fővárosban megjelenő Fakti című napilap keddi számában a találmányáról elmondta, hogy annak alapelve igen egyszerű: az általa tervezett gátak a folyón levonuló víztömegnek csak azt a mennyiségét tartanák vissza, amely az egyszerű árvizet katasztrofális méretűre növelné. A mérnök szerint a rendszert alkotó gátakban állandó, minden egyes folyó esetében külön méretezett nyílások lennének kialakítva, amelyek csak biztonságos mennyiségű vizet bocsátanának át, míg a veszélyt jelentő víztömeget - mintegy ideiglenes tározókat képezve - visszatartanák.


Novikov, aki meg van győződve arról, hogy gátrendszere a leghevesebb áradások esetén is megóvná az elöntéstől a folyók melletti településeket, találmányát először az Ukrán Vízgazdálkodási Állami Bizottságnak ajánlotta fel, majd a visszautasítást követően a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal közvetítésével az árvízi védműveket is tervező állami vállalatot, az Ukrvodprojektet kereste meg, de ott sem talált megértésre. Ennek ellenére gátrendszerének a kidolgozott terve állami szabadalmat kapott.


A mérnök szerint az általa javasolt gátak, amelyek egyben hidakként funkcionálhatnának, és minden beavatkozás nélkül, automatikusan reagálnának a vízállás növekedésére, kiválthatnák a Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjére tervezett 42 hagyományos árvízvédelmi gátat, szükség- és vésztározót, egyúttal mezőgazdasági területeket mentenének meg az elárasztástól.
Novikov a lapnak elmondta, hogy a hagyományokkal szakító árvízvédelmi gátrendszer ötletét onnan merítette, hogy a Szovjetunió fennállása idején részt vett a vasúti stratégiai szállítások tervezésében. Amikor Moszkva és Peking között feszült volt a viszony, társaival azt a feladatot kapta, hogy számítsa ki, hogyan lehet több tucatnyi hadosztályt hadifelszereléssel együtt a legrövidebb időn belül a kínai határra átdobni a térségben egyetlen transzszibériai vasúton. Az ilyen jellegű vasúti szállítás és az áradó folyó sok tekintetben hasonló - tette hozzá, emlékeztetve, hogy ismereteit már az Ukrán Államvasutaknál is kamatoztatta az elmúlt tíz év nagy áradásai során.
(Varga Béla)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását