2024. április 27. - Zita

Örülnek a magyar rendőröknek

A rengeteg magyar turista és a velük szinte minden nap előforduló balesetek vagy lopási ügyek miatt szükség van a magyar rendőrökre Horvátországban - osztotta meg véleményét kedden az MTI-vel Kocsis Judit, a nagykanizsai rendőrkapitányság bűnügyi vizsgáló
2008. augusztus 5. kedd 12:00 - Hírextra
A magyar és a horvát belügyminisztérium közötti megállapodásnak köszönhetően harmadik éve dolgoznak magyar rendőrök a zárai (Zadar) rendőrkapitányság területén, egyaránt segítve a horvát rendőröket és a magyar turistákat. Az egymást kéthetenként váltó magyar rendőrpárosok között Kocsis Judit volt az egyetlen nő, aki ráadásul az alapfeltételként meghatározott angol mellett horvátul is beszél.

Legjelentősebb ügyeként idézte fel, hogy alig egy héttel ezelőtt egy elektromos zárlat miatt kiégett magyar autó ügyében intézkedtek. Az A1-es autópályán, Zára közelében gyulladt ki menet közben a személyautó, amelynek két fiatal utasa szerencsére időben félre tudott állni, egyikük sem sérült meg, de mindenük odaveszett a tűzben.

A spliti ideiglenes konzul is a helyszínre érkezett, hogy segítséget nyújtson a két fiatalnak, akik a délelőtti baleset után - a nyaralás helyett - másnap hajnalban kénytelenek voltak busszal visszatérni Magyarországra. Esetük azért tanulságos, mert sem magukra, sem az autóra, sem pedig a poggyászukra nem kötöttek biztosítást, ami a rendőrök és a konzul szerint is nagy felelőtlenség volt.

Kocsis Judit elmondta: a magyar nyaralókkal szinte minden nap történik valami, legtöbbször anyagi kárral járó baleset vagy lopás, de kértek tőle segítséget telefonon olyanok is, akik eltévedtek a közelben. Ha nem érkezett hívás, a reggeli eligazítás után a másik magyar kollégájával és a horvát rendőrökkel közösen minden nap járőröztek a zárai belvárosban, vagy a környékbeli településeken, elsősorban a turisták által leglátogatottabb területeken.

A magyar rendőröknek nincs intézkedési joguk Horvátországban, mégis nagy segítséget jelentenek a bajba jutott magyar állampolgároknak és közvetítésükkel a horvát rendőröknek is. Közreműködését szinte mindenütt örömmel vették, egyetlen kellemetlen élményként azt az esetet idézte fel Kocsis Judit, amikor egy meglopott magyar család feje megjegyezte, hogy "otthon nincs elég munka?"

Horvátországban a rendőröknek nagyobb a tekintélye, mint Magyarországon - összegezte a zalai rendőrnő egy példával is alátámasztva tapasztalatát. Egy egyirányú utcában a forgalommal szemben, bukósisak nélkül közlekedő horvát segédmotorosnak büntetés helyett annyit mondott a rendőr, hogy ha ő horvátként ilyen példát mutat, hogyan lehet betartatni a szabályokat a külföldiekkel? A motoros a járműről leszállva bocsánatot kért, és a motorját tolva ment tovább az útjára - idézte fel a magyar rendőr.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását