2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem "ereszt" a magyar határ

Nem "ereszt" a magyar határ, a magyar rendőrség cáfolja Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter állításait - jelentette ki Samu István vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese az MTI-nek kedden adott nyilatkozatában.
2008. augusztus 5. kedd 19:33 - Hírextra

Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter keddi bécsi sajtótájékoztatóján a keleti országrészben élő lakosság biztonságával indokolta azt az erősen vitatott gyakorlatot, hogy a hadsereg a schengeni határok megszűnése után is segédkezik az osztrák-magyar határ őrizetében. Darabos korábban a Profil című hetilapnak úgy nyilatkozott, azért kellett meghosszabbítani a hadsereg segédszolgálatát a magyar-osztrák határ mentén, mert a magyarok az ukrán határon nem ellenőriznek kellő komolysággal.


"Vannak arra utaló jelek, hogy Magyarországon Ukrajna vonatkozásában nem veszik mindig komolyan az ellenőrzéseket, mert az ott élő magyar kisebbség nem akar új vasfüggönyt. Ha Bécsben ezt nem látja is be senki, én a lakosságunk érdekében dolgozom. Ezenkívül beszéltem (erről) szlovák és magyar politikusokkal. Nem volt ellenvetésük" - állította az osztrák miniszter. Hozzátette, hogy a hadsereg jelenléte a határvidéken elriasztó hatású a bűnözés szempontjából és erősíti az ott élők biztonságérzetét.


Samu István vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója az MTI-nek azt mondta: mióta Magyarország tagja a schengeni övezetnek, egyetlen schengeni tagállamtól sem érkezett kifogás a magyar határőrizettel kapcsolatban. Az EU Frontex nevű - a külső határokkal foglalkozó - ügynöksége pedig havonta értékeli a külső határokra vonatkozó adatokat és Magyarországot egyetlen esetben sem marasztalták el.


Magyarországon az első félévben 19 százalékkal csökkent az illegális migráció a tavalyi év hasonló időszakához képest; az osztrák határon a csökkenés 90 százalékos: tavaly az első félévben 1.337 illegális migránst fogtak el ezen a határszakaszon, idén pedig 137-et - tette hozzá.
Elmondta: tavaly az első félévben 136, Ausztriában elfogott és bizonyíthatóan a magyar határon át az országba jutott illegális migránst kellett Magyarországnak visszavennie, idén mindössze húszat toloncoltak vissza Magyarországra. Ha igaz az, amit az osztrák védelmi miniszter állít, hogy a magyar határ nem elég biztonságos, akkor Ausztria miért nem ad vissza több illegális migránst? - tette fel a kérdést.


Samu István vezérőrnagy emlékeztetett rá: Günther Platter osztrák belügyminiszter és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter májusban a két ország rendőrségének együttműködéséről tárgyalt és mindkét miniszter megelégedéssel nyugtázta, hogy a schengeni határok lebontása óta - megcáfolva az előzetes osztrák félelmeket - csökkent a bűnözés a határ menti körzetekben.


Platter akkori tájékoztatása szerint Burgenland tartományban tíz százalékkal esett vissza a bűncselekmények száma az első negyedévben. "Ez rendkívül kedvező tapasztalat, politikai szempontból is " - jegyezte meg Draskovics Tibor miniszter akkor, hozzáfűzve: magyar oldalon is hasonló, jelentős mértékű csökkenés következett be az Ausztriával szomszédos megyékben.
Azzal kapcsolatban, hogy Norbert Darabos szerint "Magyarországon Ukrajna vonatkozásában nem veszik mindig komolyan az ellenőrzéseket", Samu István kijelentette: az ukrán határszakaszon az első félévben 9 százalékkal több illegális migránst fogtak el, mint az előző év hasonló időszakában.


Ennek a határszakasznak ez a dolga, a schengeni csatlakozás óta Magyarország külső határain kell kiszűrni az illegálisan vagy jogtalanul az EU-ba tartókat - jelentette ki. Hozzátette: a román határszakaszon 77 százalékkal, a szerb szakaszon 115 százalékkal nőtt az elfogott illegális migránsok száma.


A külső határok teljesítik a schengeni csatlakozás követelményeit - jelentette ki.
Emlékeztetett rá: Magyarország és Ausztria között létezik egy olyan megállapodás, amely lehetővé teszi az osztrákoknak, hogy a számukra különösen veszélyes irányból, Szerbia felől érkezőket a magyarokkal közösen ellenőrizzék. A magyar-szerb határátkelőhelyeken az úgynevezett fókuszpontokban tehát az osztrákok is jelen vannak, figyelik, hogyan dolgoznak a magyarok, segítik őket és közvetlen benyomásokat szereznek arról, hogyan őrzik az unió külső határát - mondta.
Megjegyezte: az osztrákok egy hasonló megállapodás keretében voltak jelen a magyar-ukrán határon is, de soha nem jelezték, hogy szerintük nem kellően biztonságosak a magyar határok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását