2024. április 19. - Emma

A XXI. század kórja: az információbetegség

Kábítószer elvonásnál jellemző tüneteket tapasztaltak kutatók azoknál az egyetemistáknál, akiket egy napra megfosztottak minden modern kommunikációs eszköztől.
2011. január 7. péntek 20:02 - HírExtra
Ha valaki húsz évvel ezelőtt azt mondja, hogy pár éven belül a vécére sem fogunk elmenni telefon nélkül, feltehetően bolondnak nézik. A modern kor polgára azonban már élni sem tud állandó információszerzés nélkül. Az Unplugged (Kihúzva) elnevezésű nemzetközi vizsgálatban a világ különböző pontjairól 12 egyetem önkéntes hallgatóinak 24 órát kellett eltöltenie megfosztva az internettől, a mobiltelefontól, az iPodtól, a televíziótól, a rádiótól és az újságtól. Egyedül a vonalas telefon használatát és a könyvolvasást engedélyezték számukra. Az eredmény megdöbbentő volt: olyan lelki és testi tüneteket produkáltak, mintha egy kábítószertől kellett volna egyik pillanatról a másikra leszokniuk. Többen kényszeresen nyúlkáltak a mobiltelefonjuk után, sokan szorongásról és az elzártság érzéséről számoltak be.

Mi a magyarázata annak, hogy az információéhség kielégítése ennyire fontos?

"Az ember roppant kíváncsi természetű" – válaszolt dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus. – "Másrészt a mai ember élete igen komfortos, ezért a megszokottól eltérő helyeken keresi a szórakozást, az izgalmakat. Azok, akiknek nincsen hozzáférésük az internethez, rosszabb mentális állapotban vannak, mint azok, akik használják a világháló adta lehetőségeket. De a hétköznapi életvitel rovására történő „információ-bevitel” függőségnek számít."
Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását