2024. május 17. - Paszkál

A diákok elhanyagolják a diplomához szükséges nyelvvizsgát

A felsőoktatásban végzett hallgatók egy része azért nem tudja átvenni diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Az Oktatási Hivatal elnöke az InfoRádiónak elmondta: vizsgálják, hogyan lehetséges ez, mert a nyelvvizsga, mint a diploma feltétele, már évek óta k
2008. augusztus 5. kedd 06:30 - Hírextra
Ugyanakkor javuló tendencia látszik: az idén felvett hallgatók 47 százaléka már a középiskolában megszerezte legalább a középfokú nyelvvizsgát.


1
Az Oktatási Hivatal elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: pontos válasz nincs arra, hogy a hallgatók 10-30 százaléka miért kerül ki úgy az egyetemekről és főiskolákról, hogy nincs nyelvvizsgájuk.

Bakonyi László szerint a diákok nem fordítanak megfelelő energiát a nyelvtanulásra, és nem tartják szinten, vagy elfelejtik a középiskolában megszerzett nyelvtudást.

A szakértő úgy véli: erre a kérdésre minden köz- és felsőoktatási szereplőnek oda kell figyelnie, és vizsgálni kell, miért alakult ki ez a helyzet, hogyan lehet megsegíteni a hallgatókat.

Bakonyi László elmondta: azokkal a hallgatókkal van gond, akik nem szereztek nyelvvizsgát a középiskolában, vagy olyan szakterületen tanulnak, ahol a felsőoktatási intézmények több nyelvvizsgát várnak el.

Hozzátette: azok közül, akik a nyelvtudást igazoló papír hiányában nem tudják átvenni a diplomájukat, sokan egy-két éven belül megszerzik a szükséges vizsgát.

Többen azonban oklevél nélkül is el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, mert vannak olyan állások, ahol tolerálják, hogy az illetőnek papírja ugyan nincs, de szakképesítése van - hangsúlyozta a Bakonyi László.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását