2024. április 19. - Emma

Vita a távozó osztrák védelmi miniszter és az ORFK között

Az ORFK rendészeti főigazgatója felháborítónak nevezte, és visszautasította Norbert Darabos távozó osztrák védelmi miniszter érvelését, hogy az osztrák hadsereg szolgálatát a magyar-osztrák határ mentén azért kell meghosszabbítani, mert a magyarok az ukrá
2008. augusztus 5. kedd 06:38 - Hírextra
A keddi Népszabadság arról számol be, hogy Norbert Darabos a Profil című osztrák hetilapnak adott nyilatkozatában úgy vélte: a hadsereg jelenléte a határvidéken elriasztó hatású a bűnözés szempontjából, és fokozza az ott élők biztonságérzetét.

Samu István vezérőrnagy viszont arra emlékeztetett a cikkben, hogy Ausztria annak idején azzal az indokkal vezényelte hadseregét Burgenlandba, hogy Magyarország schengeni csatlakozásáig a katonasággal erősítik meg a feladatai ellátásához elégtelen létszámú határcsendőrséget.

Felidézte, az osztrákok "arra a néhány évre" nem akarták felemelni a csendőrség létszámát. Brüsszelben elfogadták az érvelést, noha az unió tagállamainak nemzeti hadseregei nem láthatnak el rendészeti feladatokat, nem intézkedhetnek például a polgárokkal szemben - jegyezte meg az ORFK rendészeti főigazgatója.

Az osztrák hadsereg határszolgálatát - Samu István szerint mondvacsinált indokokkal - Magyarország schengeni csatlakozása után sem szüntették meg, ami nemcsak a magyar hatóságok, hanem Brüsszel nemtetszését is kiváltotta - olvasható a napilapban.

A főigazgató a Népszabadságnak azt mondta, a közös magyar-osztrák statisztikák szerint Magyarország schengeni csatlakozása óta 85 százalékkal csökkent az Ausztriából visszaküldött illegális bevándorlók száma a korábbi évekhez képest, s harmadával nőtt a külső határon elfogott határsértőké. Burgenlandban a bűnözés nem nőtt, hanem csökkent - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását