2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mérgezett a belga kagyló

Mérgezésveszély gyanúja miatt a hatóságok megtiltották az idei nyár első belga kagylóinak fogyasztását, ez azonban nem fenyegeti a nemzeti eledelnek tekintett, sült krumplival szervírozott kagyló hagyományát.
2008. augusztus 4. hétfő 16:15 - Hírextra

A hazai kagylótermelés ugyanis marginálisnak számít, a belgák szinte kizárólag az országgal határos holland tartomány, Zeeland tengeréből származó kagylót eszik. Az első halászatot az idén július 17-én is megünnepelték, ugyanúgy, mint ahogyan Franciaországban minden évben köszöntik az új bort, a Beaujolais-t.


A zeelandiak az idén 40 ezer tonna kagylóra számítanak. Ezzel szemben az Északi-tengeri pontonokon tenyésztett belga kagylóból legfeljebb 15 tonna várható.


Az első belga kagylókat július 25-én adták el az oostendei kikötőben, egy mintavétel után azonban algák által termelt mérgező anyagot találtak bennük, amely a fogyasztójuknak gyomorproblémákat okozhat. Mindazonáltal termelőjük, Willy Versluys beperelni készül a belga szövetségi

élelmiszerbiztonsági hatóságot (AFSCA), amennyiben nem végeznek ellenőrző vizsgálatot. Az AFSCA szerint a toxikus algák jelenléte naponta változik a tengerben, ezért lesznek új mintavételek, és ha a mérgező anyagok eltűnnek, ismét lehet szüretelni a belga kagylót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását