2024. április 29. - Péter

Újra keresik Mária királyné kincsét

Vasárnap újra kezdik a kutatást Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után, amelyek a mohácsi vész idején, menekülés közben kincsekkel megrakva a Dunakanyarban süllyedtek el - mondta el az MTI-nek a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat régés
2008. augusztus 2. szombat 20:00 - Hírextra

Tóth J. Attila és önkéntes búvárokból álló csapata egy Los Angeles-i alapítvány segítségével másfél millió forintért vásárolt egy szonárt, amellyel a folyómederből kiálló tárgyak jól láthatók. Többek között ennek segítségével kezdik meg az Esztergom és Pilismarót közötti Duna szakasz medrének feltérképezését.

A régész az MTI-nek elmondta, korábban alacsony vízállásnál egy férfi ezen a területen a középkorban a hajódeszkákhoz használt iszkábaszegeket talált, de akkor nem volt pénz a kutatásra.
A szonárral, közvetlenül a műszer megérkezése után két napot már dolgoztak, de a berendezés elromlott. Az eddigi tapasztalatok alapján a szonár nagyon pontos képet ad a folyómederről, Tóth J. Attila szerint 50-60 százalék, hogy sikerrel járnak. Eddig két olyan pontot találtak, ahol elsüllyedt vízijármű lehet.

A krónikák szerint Mária királyné - férje II. Lajos magyar és cseh király halála után - 500 éve kényszerült menekülni, de flottáján a Dunán rajtaütöttek és több hajója is elsüllyedt. Állítása szerint tíz mázsa ezüstpénzt vitt magával. A hullámsírból azóta sem került elő egyetlen dereglye sem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását