2024. április 25. - Márk

Drágulnak a tankönyvek

Az idei iskolakezdéskor is több tízezer forintos költségekkel kell számolniuk a szülőknek: az iskolák által kért tanszerek beszerzése mellett átlagosan 6,5 százalékkal kerülhetnek többe a tankönyvek - derül ki az MTI kérésére összeállított adatokból.
2008. augusztus 2. szombat 06:25 - Hírextra
Szeptember 1-jén mintegy 1,4 millió diák számára ér véget a közel két és fél hónapos nyári vakáció, és kezdődik meg a 2008/2009-es tanév.

Az új tanévben általános iskolákban 101 ezer, szakközépiskolákban 46.300, gimnáziumokban 43.300, szakiskolákban 31.700, míg speciális szakiskolában 2.800 elsős ül be az iskolapadba.

Általános iskolákban a tavalyi 809 ezerrel szemben idén 795 ezer, szakközépiskolákban a tavalyi 242.016-tal szemben idén 239.336, gimnáziumokban a tavalyi 200.026-tal szemben idén 197.811, szakiskolákban a tavalyi 123 ezerrel szemben idén 122 ezer, speciális szakiskolákban a tavalyi 9.700-zal szemben idén 9.800 diák tanul majd. A mostani tanév 181 napból áll.

A tanszerek beszerzése mellett a tankönyvek megvásárlása is jelentős, több tízezer forintos terhet ró a mostani tanévkezdéskor is szülőkre.

Az MTI kérésére egy fővárosi Ápiszban összeállított adatok szerint a legolcsóbb iskolatáska 8.150, a legdrágább 12.200 forintba kerül, a kisméretű tolltartó kapható 640 és ezer forintért, felszerelve a legolcsóbb 1.660 forint, a legdrágább 3.290 forint. Golyóstoll van 81 forintért, de 1.680 forintért is, míg körzőből a legolcsóbb 400, a legdrágább készletben 3.200 forint.

Hat darabos filctollkészlet 220 forinttól 350 forintig vásárolható a boltban, a színesceruza-készlet ára 360-1.100 forint között mozog. A 12 darabos vízfesték ára 740 forinttól 1.680 forintig terjed, zsírkréta 170 forinttól 460 forintig vásárolható.

A tíz darabos iskolai rajzlap 60 forintba, az írólap 56 forintba kerül. A táskába kerülő tisztasági csomag ára 500 forint, a tornazsák ára 920 forinttól 2.700 forintig terjed.

Az oktatási tárca közlése szerint a tavalyi árakhoz képest átlagosan 6,5 százalékkal emelhették a kiadók a tankönyvek árát, de a közöttük meglévő piaci verseny miatt ennél alacsonyabb áremelés is feltételezhető.

A minisztérium az előző évekkel ellentétben idén nem közölt adatokat a tankönyvcsomagok árairól az MTI kérdésére. Tavaly a tankönyvcsomagok átlagára az 1-4. évfolyamokon 5 ezer forint volt, de ezen belül az első évfolyamon a 10 ezer forintot is meghaladhatta az ár. Az 5-8. évfolyamokon 9.813 forintos átlagárral számoltak, a 9-12. évfolyamokon 9.666 forintos átlag volt, de akár 23 ezer forint is lehetett egy csomag ára.

A tárca sajtóosztályán a tankönyvcsomagok árára vonatkozó írásos kérdésre azt válaszolták: minden iskolának a saját pedagógiai programjához kell kiválasztania a tankönyveket, és a különböző kiadók választékából a más-más tantárgyhoz és a más-más műveltségi területhez állítja össze az adott évfolyamon, képzési típusban az adott tankönyvcsomagot.

Az ingyenes tankönyvellátás biztosításának egyik lehetséges módja a tankönyvkölcsönzés, s az utóbbi években már tekintélyes mennyiségű tartós tankönyv, atlasz, szótár halmozódhatott fel, ami lehetővé teszi kölcsönzés révén a kedvezmények nyújtását.

A választás során a tankönyvár mellett tekintettel kell lenni a tankönyv súlyára, mert előírás szerint az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladja meg.

A megrendelt legolcsóbb kiadvány 140 forint (ez a Felmérő feladatlapok 1. osztály számára), a legdrágább kiadvány pedig a szlovák nemzetiségi oktatásban használt könyv, ami 20 ezer forintba kerül.

A legdrágább tankönyvek jellemzően a kis példányszámban előállítható nemzetiségi, gyógypedagógiai, szakképzési tankönyvek köréből kerülnek ki. Ezek közül a gyógypedagógiai tankönyvek megvásárlásához külön támogatási keret áll rendelkezésre a költségvetési törvény alapján kiadott rendeletnek megfelelően.

A 2007. őszi felmérések alapján az ingyenes tankönyvellátásra 517.286-en jogosultak.
Változatlanul 10 ezer forint a támogatásra jogosult tanulók számára az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva. Emellett ezer forint a valamennyi tanuló után igényelhető általános tankönyvtámogatás.

A költségvetésben külön összeg nincs elkülönítve, a 2007. őszi számok alapján a 2008. évi támogatás összege ingyenes tankönyvellátásra jogosultak esetén 5.148,6 milliárd forint, az általános hozzájárulást illetően pedig 1.209,2 milliárd forint, mindösszesen tehát 6.357,8 milliárd forintot terveznek e célra.

Változatlanul megmaradt az az előírás, hogy ingyenesen kell biztosítani a tankönyvet minden olyan tanuló részére, aki tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar), három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Igazolásként a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást kell bemutatni a jogosultnak. Sajátos nevelési igényű tanuló esetében a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye a bemutatandó dokumentum. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetén az erről szóló határozat bemutatása szükséges.

A kedvezmények iránti igényt az iskolai tankönyvrendelés elkészítése előtt kellett bejelenteni. A jogosultságról szóló igazolást az iskola által meghatározott ideig be kell mutatni. Az iskola minden év február 28-áig készíti el a tankönyvrendelést. Ez a legvégső határidő, ameddig az ingyenesség igénylése és igazolása megtörténhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását