2024. április 20. - Tivadar

Még 10%-os kivonás

Az időjárástól függően az olimpia idejére a pekingi autók további tíz százalékát vonnák ki ideiglenesen az utakról - közölte a kínai környezetvédelmi minisztérium pénteken.
2008. augusztus 1. péntek 17:40 - Hírextra
A kínai fővárosban július 20-tól kezdve vezettek be rendszámtábla alapú korlátozást, amely szerint a páros napokon a páros számra végződő, páratlan napokon pedig a páratlan számra végződő rendszámmal rendelkező személyautók közlekedhetnek. Ezzel az intézkedéssel a 3,3 millió pekingi személyautó közel felét sikerült egy időre kivonni a forgalomból.

A múlt heti kedvezőtlen időjárás azonban további környezetvédelmi vészhelyzeti tervek kidolgozására késztette az illetékes hivatalokat. Korábban felmerült, hogy kedvezőtlen időjárás esetén az autók 90 százalékát vonnák ki az utakról.

Az új terv szerint azonban marad az eddigi páratlan-páros korlátozás, amellyel együtt augusztus 8. és 24. között az adott nap dátumára végződő rendszámú gépjárművek sem közlekedhetnek. A két korlátozással együtt az olimpia idején az átlagosnál összesen 60 százalékkal lenne kevesebb autó Pekingben.

Az olimpia közeledtével ideiglenesen bezárt gyárak mellett, ha szükséges, további üzemek termelését is leállítanák. Pekingben 105, a szomszédos Tiencsinben (Tianjin) 56, Hopej (Hebei) tartományban pedig 61 gyár működését függesztenék fel.

A múlt heti fülledt, párás időhöz hasonló nem olyan gyakori Pekingben - mondta Csu Tung (Zhu Tong) a város egyik környezetvédelmi tanácsadója. A légszennyezettség-index (Air Pollution Index, API) szerint a kínai főváros levegője szerdán 44-re esett vissza, csütörtökön pedig 69-et mértek. A 0-500-as API-skálán az 51 és 100 közötti érték még elfogadható, bár a kritikusok szerint ez utóbbi már túllépi az Egészségügyi Világszervezet által megszabott limitet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását