2024. május 3. - Tímea, Irma

A Djabe a gálafellépő

A Djabe, dzsesszt és világzenét együtt játszó magyar zenekar adja a gálakoncertet szombaton este a Saulkrasti Jazz 2008 nevű lettországi nemzetközi dzsesszfesztiválon, amelyen föllép velük Steve Hackett a Genesis brit együttes volt gitárosa is.
2008. augusztus 1. péntek 17:36 - Hírextra
A fesztivált minden évben a lett főváros, a Riga közeli Saulkrastiban rendezik, idén július 28. és augusztus 2. között vannak a koncertek. Lettországban évente két nagy dzsesszfesztivált rendeznek, az egyiket Rigában, a másikat a Riga közeli Saulkrastiban.

Égerházi Attila, a zenekar gitárosa azt is elmondta az MTI-nek, hogy mivel a világhíres Steve Hackett is játszik velük, ezért biztosan előadnak Genesis-számokat, ő volt ugyanis a legendás brit együttes egykori gitárosa. Föllép velük Szaid Tisiti, a Magyarországon élő marokkói énekes, aki ütőhangszereken is játszik, s akkor a programban benne lesznek az ő számai is.

Saulkrastiban rajtuk kívül az együttesben játszani fog Barabás Tamás basszusgitáros, aki egyúttal a zenekar hangmérnöke és zenei rendezője, Banai Szilárd dobos, Dresch Mihály szaxofonos és Kovács Zoltán billentyűs.

A zenekar Lettország után Kaliforniában, San Joséban vendégszerepel augusztus 9-én, majd a hónap végén a montenegrói tengerparton, Petrovácon fognak muzsikálni - mondta el az MTI-nek Bozsó Réka, az együttes külföldi útjainak szervezője.

Hozzátette, hogy a Djabe nagy sikerrel vett részt Tiranában július elején a nemzetközi dzsesszfesztiválon, ahol először voltak. Szőregordason (Garana), Romániában pedig 11 ezer ember ovációja fogadta játékukat a hegytetőn levő faluban, ahol a dzsesszfesztivált rendezték és a közönség sátrat vert. Románia másik nagy fesztiválját Nagyszebenben rendezik, ott is szerepelt már a Djabe - jegyezte meg Bozsó Réka.

A Djabe - amely a nyugat-afrikai Ghána legnagyobb népcsoportjának, az asantiknak a nyelvén szabadságot jelent - muzsikájában az egyedi dzsessz a magyar népzenével és világzenei elemekkel keveredik.

A különleges hangzásvilágot létrehozó zenészek több mint 12 éve muzsikálnak együtt, eddig 22 lemezük jelent meg, meghívottként szinte a világ minden nagy dzsesszfesztiválján részt vesznek, művészetüket számtalan hazai és külföldi díjjal ismerték el.

"Az egyik legjobb fúziós zenekar a világon" - mondta róluk John Nugent, a New York állambeli Rochester International Jazz Festival producere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását