2024. április 29. - Péter

Cséplőverseny

A tizedik cséphadarós rozscséplő- és zsúpkötőversenyt, valamint a munkalovak Kerka-menti fogathajtóversenyét rendezik meg Zala megyében szombaton - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény szervezője, Szabóné Robb Aranka.
2008. augusztus 1. péntek 16:52 - Hírextra
A versenyen résztvevő brigádoknak - "bandáknak" - Zalabaksa Fő terén kell majd fejenként három-három kéve rozst kicsépelni, majd a magokat szélrostával megtisztítani.

A zsuppból aztán a Göcsej-vidékre jellemző "gatyás vagy szoknyás" zsúpkévét kötnek, amelyet - mintha a tetőt zsúpolnák - szabályszerűen felkötöznek egy háztetőformára. A tetőre szalmacsúcs kerül, amivel hajdanán a göcseji házakat is díszítették.

A házak zsuppfedése kimondottan Göcsejhez kötődik: míg a Balaton környékén a nád, addig Göcsejben a rozs-, azaz zsúpszalma volt a népi építészet természetes tetőfedő anyaga, amely kitűnő szigetelést biztosított.

A "zsuppolás végeztével" a malom udvarán, az árnyas fák alatt étel- és italbemutatót, folklórműsorokat tartanak. A program a zalalövői Borostyán tó környékén, a munkalovak fogathajtó versenyével folytatódik.

Az ügyességi pályán a hét közben mezőgazdasági munkát végző igáslovaknak hasonló akadályokat kell majd legyőzniük, mint "profi társaiknak": kapuk között, fából épített emelkedőn kell áthaladniuk, és be kell mutatniuk a tolatást, népies nevén a curukkolást is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását