2024. május 12. - Pongrác

Aláírták a Szabadság híd felújításának támogatási szerződését

Aláírta a Fővárosi Önkormányzat a Szabadság híd felújításáról szóló támogatási szerződését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetével; a főváros a kormány támogatási döntése értelmében a Szabadság híd felújítási költségének 50 százalékára, mintegy 2,5
2008. július 31. csütörtök 20:15 - Hírextra
Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: örül annak, hogy Hagyó Miklós úgy érzi, van mivel büszkélkedni. A főpolgármester-helyettes dicsekvő nyilatkozata teljesebb és így egy fokkal jobb lenne, ha hozzátette volna azt is, hogy az eredeti tervekhez képest később és jóval drágábban valósul meg a beígért beruházás.

A városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettes emlékeztetett rá: a Fővárosi Közgyűlés még tavaly májusban döntött arról, hogy a Szabadság híd felújításához igénybe kívánja venni az EU strukturális alapjának egyedi elbírálású támogatását.

Mint írta, a támogatási kérelmet a kormány kedvezően bírálta el, ezt követően a Fővárosi Önkormányzat idén júliusban megkötötte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékes közreműködő szervezetével, a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kht.-vel a projektre vonatkozó támogatási szerződést.

"A támogatási döntés értelmében a főváros 2,523 milliárd forint uniós támogatásra vált jogosulttá. Ez a hídfelújítás teljes költségének az 50 százaléka" - olvasható Hagyó Miklós közleményében.
A villamosforgalom várhatóan idén decemberben megindulhat a hídon, a közúti forgalom elől azonban - a híd pesti és budai lábánál a metróállomások kiépítése és összehangolása miatt - várhatóan 2009 májusáig zárva lesz a híd.

A Fővárosi Közgyűlés május végén döntött arról, hogy a Szabadság híd tavaly óta tartó rekonstrukciójához európai uniós támogatást igényelnek a kormány segítségével. A vitában a főpolgármesteri hivatal jogi szakemberei, köztük Haszonicsné Ádám Mária aljegyző is felhívták a figyelmet arra, hogy a polgári törvénykönyvvel és az önkormányzati törvénnyel is ellentétes a szerződés, amely egy kormánydöntésre épül.

A képviselők ennek ellenére úgy vélték, hogy a szerződést jóvá kell hagynia a közgyűlésnek, hogy hozzájuthassanak a több mint kétmilliárd forintnyi EU-támogatáshoz.

A közgyűlés elé kerülő javaslat szerint, amit május 20-án tárgyalt a városvezetés, a rekonstrukció összköltségét 350 millió forinttal csökkentették, mivel az EU nem ad pénzt a díszkivilágításra és a Fővám téri munkák egy részére. A hídrekonstrukció az eredeti tervek szerint októberre fejeződött volna be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását