2024. május 13. - Szervác, Imola

Törvényességi kifogás

Törvényességi kifogást nyújtott be a VII. kerületi önkormányzat által elrendelt belső-erzsébetvárosi változtatási tilalom ellen július 25-én a Nagydiófa Egyesület - tájékoztatta az MTI-t szerdán a civil szervezet titkára.
2008. július 30. szerda 18:15 - Hírextra
Bakó Katalin elmondta, a rendelet ellen azért kértek soron kívüli vizsgálatot a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalnál, mert az önkormányzati jogszabály a február 1-jei hatályba lépés előtt elindított építési, illetve bontási kérelmek engedélyeztetésére nem vonatkozik. A civil szervezet véleménye szerint ugyanakkor az építési törvényt sérti a folyamatban lévő ügyek kivétele a változtatási tilalom alól.

A Nagydiófa Egyesület titkára elárulta, egy újságírói megkeresés nyomán csak a közelmúltban olvasták el alaposabban a rendelet szövegét, amely kiveszi a február 1. előtt megkezdett ügyeket a változtatási tilalom hatálya alól, noha a februári UNESCO-jelentés is arra hívja fel a figyelmet, hogy minden bontást azonnal le kellene állítani az Andrássy úti világörökségi terület védőzónájában.

"Nem tudjuk pontosan, a jogszabály meddig lesz érvényben, mivel a szövegben a +legkésőbb 2008. szeptember 30-ig+ kitétel szerepel, így az önkormányzat megtehetné, hogy például három nap múlva feloldja a változtatási tilalmat" - fogalmazott Bakó Katalin, majd hozzátette: "közben bármelyik pillanatban jogerőre emelkedhet a Nagydiófa utca 8. alatti ingatlanra kiadott bontási, illetve elvi építési engedély.

Amíg ez nincs a beruházó kezében, addig nincs szerzett joga sem a bontásra, sem az építkezésre, így sokkal könnyebb fellépni ellene".

Mint megjegyezte, sajnos a probléma nem egyedi: egy sor hasonló ügy van még részben a régi zsidónegyeden belül, részben azon kívül, de a Belső-Erzsébetvárosban.

A civil szervezet titkára nem tudta megmondani, várhatóan mikorra születhet meg a közigazgatási hivatal határozata, hangsúlyozta azonban, hogy a beadvánnyal elsősorban időt szeretnének nyerni.
"Alkotmányba ütközik, hogy az Andrássy úti világörökségi terület védőzónájában egyáltalán kiadnak bontási engedélyt 1945 előtt épült házakra.

A Magyarország által is aláírt világörökségi egyezmény ugyanis nemzetközi szerződés, amelyet nem írhat felül egy helyi jogszabály" - jelentette ki Bakó Katalin.

Mint elmondta, a VII. kerületi önkormányzat arra hivatkozik, hogy a kérdéses házak építészetileg értéktelenek, pedig a világörökségi védelem világosan kimondja, hogy nem kell minden épületnek egyedi védettséggel rendelkeznie ahhoz, hogy ne bontsák le, hiszen maga a terület védett.

"Attól félünk, hogy mire kidolgozzuk az Alkotmánybírósághoz, illetve a közigazgatási hivatalhoz benyújtandó panaszunkat, addigra lebontják a kiszemelt épületeket, ezért fontos, hogy időt kapjunk a lényegi jogi lépések megtételéhez" - hívta fel a figyelmet az ügy sürgősségére a Nagydiófa Egyesület titkára.

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal illetékesét az MTI-nek szerda délutánig nem sikerült elérnie, annyit azonban a hivatalvezető titkárságán elmondtak, hogy szerdán kapták kézhez a kérelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását