2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kapolcsi Bűvészeti Napok - Főzőverseny Taliándörögdön

Félidejénél tart a Kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvénysorozata, s a számos programból a gasztronómia sem maradhatott ki; Taliándörögdön minden nap amatőr szakácsok (3-4 tagú csapatok) főznek az Ősök Háza udvarán öt bográcsban kizárólag szárnyasokból készü
2008. július 30. szerda 17:37 - Hírextra
A főzőversenyt a Baromfi Terméktanács szponzorálja és a csapatok számára a szükséges húst, fűszert biztosítja - közölte Bede Róbert, megjegyezve: ezért készülnek szárnyasokból az ételek. Minden nap más "madár" van napirenden, szerdán például pulykahúsból kellett étkeket készíteni. A versenyző csapatok szinte az ország minden részéből verbuválódnak, sőt még felvidéki és erdélyi magyarok is érkeztek szakácskodni.

A dörögdi szakácsverseny olyan népszerű, hogy már csak vasárnapra van két bográcshely kiadó - mondta Bede Róbert. Zsűrizés után az öt bográcsnyi ételt és az általa főzött nagy kondér paprikáskrumplit kiosztják ingyen az érdeklődő közönségnek; szerinte minden délben 150-200 ember áll sorban ételért az Ősök Házánál. A hat nap alatt eddig összesen mintegy 1500 adag ételt osztottak ki.

Bede Róbert hangsúlyozta: az amatőr "produkciókat" az íz, jelleg, állag, ötletesség alapján értékelik, zsűritagként általában helybeli asszonyokat választ maga mellé. Alkalmanként a Taliándörögdön lakó Szőke András filmrendező, színész barátja is beugrik mellé "zsűrizni, pardon: eszegetni" - tette hozzá. Megjegyezte: szívesen "zsűrizik" a bőven 100 kiló fölötti dörögdi polgármester is.

A szerdai főzőversenyen a második és harmadik helyen helybeli főzőcsapat végzett, az első díjat viszont egy közelben lévő községből, a Balaton-felvidéki Köveskálból érkezett csapat vitte el; Tímár Géza tanár és társai Klárika kedvence fantázianevű ételükkel (sült pulykacombok gazdagon fűszerezve) "kenterbe vertek" mindenkit.

Bede Róbert szerint ez a bográcsos sült pulyka "profi munka" volt, egy híján a maximális pontszámot kapta, ami még sem idén , sem a tavalyi 10 nap alatt nem fordult elő. A győztesek jutalmul sok-sok fűszert, konzerv libamájat és Paprika Tévémagazint kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását