2024. május 3. - Tímea, Irma

18 ország diákjai a Nyári Egyetemen Budapesten

Ana Lisa Spaccarotella Nápolyban diplomázott összehasonlító irodalomból, valamint magyar és angol nyelvből, s Dsida Jenőből írta szakdolgozatát, Samet Dogru török fiatalembert fölvették az ELTE szociológiai szakára, előtte egy évig tanult magyarul egyetem
2008. július 30. szerda 08:40 - Hírextra

Ötödik alkalommal tartják a Nyári Egyetemet Budapesten, a Balassi Intézet falai között azoknak a fiataloknak, akik a Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatán elnyerték a lehetőséget, hogy magyarul tanuljanak.


Az egyetemen résztvevő Markus Kurkó most kezdte a magyar tanulást, mert a szülei, nagyszülei magyarok, 1956-ban a forradalom leverése után menekültek Németországba, és most a fiatalember meg akarja érteni a beszédüket. Filippo Romani pármai egyetemistának sok magyar barátja van, szereti Budapestet, ezért akar megtanulni magyarul.


Anasztaszia Panou Görögországból jött, középiskolai angol nyelvtanár Lamiában, szereti a nyelveket, érdekli más népek kultúrája, megfogta a magyar nyelv szépsége, ezért jött tanulni. Luiza Necula bukaresti mérnöknő egy szót sem tudott magyarul, s bár beszél angolul, érteni akar magyarul is, mert Budapesten kapott munkát.


Garay Melinda, a Nyári Egyetem vezetője a Balassi Intézet részéről elmondta, hogy a
pályázati felhívás az adott ország egyetemein keresztül jut el a fiatalokhoz, és segítenek a külföldi egyetemeken dolgozó magyar lektorok is. Az ösztöndíj egyhónapos időtartama alatt a hallgatók 100 órát tanulják a magyar nyelvet, az órák délelőtt vannak, délután pedig konzultáció: egyéni foglalkozás, kiejtésjavítás és hungarológiai előadásokat is hallgatnak angolul.


Garay Melinda büszke arra, hogy minden szinten két-két csoportot tudtak indítani, így kezdő, újrakezdő, középhaladó és haladó csoport dolgozik a Balassi Intézetben. Legtöbben a törökök vannak, de jöttek a többi között olaszok, franciák, németek, lengyelek, finnek, oroszok, udmurtok és egy izlandi fiatal.


A Nyári Egyetem specialitása az országismertetés, beleértve Magyarország történetét, zenéjét, film- és képzőművészetét, s az idei év aktualitása a reneszánsz mellett - mivel hamarosan kezdődik az olimpia - a sport.


A magyar sporttörténetet Elekes Szentágotai Blanka adja elő, míg Romsics Gergely a magyar történelem, Bárdos Csaba a magyar film, Nové Jakab a magyar művészettörténet tudományába avatja be a külföldi hallgatókat.


A fiatalok nemcsak előadásokon, de a gyakorlatban is megismerkedhetnek a hallottakkal, jártak a Magyar Nemzeti Galériában, Visegrádon és Esztergomban, elmennek Székesfehérvárra, majd Kecskemétre, magyar filmeket vetítenek nekik az intézetben és magyar táncház is lesz - tette hozzá Garay Melinda.


Megjegyezte, hogy a tanfolyam végén a tanárok értékelik az egyes tanulók teljesítményét, kreditpontokat és oklevelet ad nekik a Nyári Egyetem, de a fiatalok is elmondják véleményüket az oktatásról és a programokról.
A haladó csoportban Ana Lisa Spaccarotella, a dél-olaszországi Calabriából való lány már komoly műfordítói múlttal is rendelkezik. Illyés Gyula Magyar népmesék című kötetéből fordított, s Szabó Lőrinc, valamint Dsida Jenő verseit ültette át olasz nyelvre. Marta Tyszko, a Varsói Egyetem magyar tanszékének harmadéves hallgatója először van Magyarországon, szakdolgozatát magyar témában akarja megírni.


Samet Dogru bursai fiatalembert a török-magyar kapcsolatok iránti kíváncsiság, és persze a már három éve Budapesten tanuló török barátai vonzották Magyarországra. Egy év alatt olyan jól megtanult magyarul, hogy felvételizett és el is kezdheti tanulmányait az ELTE szociológiai szakán. Tuuli Lukkala Finnországból jött, ökológiaszakos egyetemista, ott már két éve tanulja a magyar nyelvet, mert nagyon szépnek tartja, s szeretne majd egyszer Budapesten élni.


Németországban, Ausburgban történelemszakos egyetemista Bröker Jan, tavaly fél évet hallgatott történelmet és magyar nyelvet Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen, most fejleszti tudását, mert a menyasszonya magyar, s leendő gyermekével mindenképpen magyarul is akar beszélni - osztotta meg a családi titkot az MTI-vel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását