2024. május 9. - Gergely

Ismét ostrom Kőszegen

Második alkalommal rendezik meg Kőszegen augusztus 1. és szeptember 15. között a Félhold és telihold - Kőszegi ostromnapok elnevezésű rendezvénysorozatot, melyről korabeli jelmezekbe öltözve kedden a kőszegi várárokban számoltak be a szervezők.
2008. július 29. kedd 15:00 - Hírextra
"Felkészültünk a török érkezésére, de leginkább felkészültünk a kedves vendégek érkezésére, akiket szeretettel hívunk és várunk" - hangoztatta a sajtótájékoztatón Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere.

Emlékeztetett, hogy az ostromnapokat hagyományteremtő szándékkal tavaly, a kőszegi várostrom 475. évfordulójának tiszteletére rendezték meg, az idén pedig egy másfél hónapos kulturális eseménysorozattá bővült, számos hagyományőrző bemutatót, kiállítást, sporteseményt és koncertet kínálva a történelmi kisvárosba érkezőknek és Kőszeg lakóinak.

"Nyitórendezvényünk az Ostrom Fesztivál lesz, augusztus 1. és 3. között, záró rendezvényünk pedig szeptember 14-én az a jelmezes História-futás, amelynek már több mint két évtizedes hagyományai vannak városunkban" - mondta az alpolgármester.

Az ostromnap nyitányaként pénteken délelőtt 9 órától éppen egy részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető Kőszegen, a természeti jelenséget a Gotthard Amatőrcsillagászati Egyesület kőszegi csoportjának vezetésével figyelhetik meg az érdeklődők a városi oktató és bemutató obszervatóriumban.

Délelőtt 11 órakor nyílik meg a Jurisics várban a Magyar Hősök Arcképcsarnoka című kiállítás, közben a várárokban hozzálátnak a középkori katonai tábor felépítéséhez, a város főterét pedig középkori vásározók népesítik be, fegyverkovács is tart bemutatót. Délután négy órakor ugyanott katonai toborzást tartanak a várvédők, majd a városi múzeumban megnyitják A magyar kard évszázadai című kiállítást. Este 8 órától a városi szenátus tart a vár lovagtermében ostromtanácsot, majd a várvédők - vendégeik kíséretében - elköltik vacsorájukat.

Szombaton reggel portyázó törökök ütnek rajta a kőszegi piacon, majd délelőtt 10 órától indul a várvédők és a támadó török csapatok jelmezes felvonulása fúvószene kíséretében a városon át. A felvonulás csúcspontja a várvédők ünnepélyes eskütétele lesz. Este 6 órától kerül sor a látványos várostromra a várárokban és a diáksétányon. Napközben kirakodóvásár, középkori játszóház, íjászbemutató és íjászverseny, valamint különböző kulturális és zenei programok szórakoztatják a közönséget. Az ostrom után a Varga Banda gólyalábasai és tüzes produkciója, a Makám együttes koncertje és táncház várja az érdeklődőket.

A vasárnapi program összeállításakor elsősorban a családokra gondoltak a szervezők: ismét lesznek középkori katonai bemutatók, megcsodálhatják a Bethlen Gábor Hagyományőrző Egyesület lövészeinek ügyességét, délután az Ómuzsika Együttes ad reneszánsz koncertet a főtéren, ezt követi este 8 órától a moldvai csángó magyarok zenéjét játszó Zurgó Együttes koncertje, majd táncháza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását