2024. április 25. - Márk

Elloptak több ezer útlevelet

Kitöltetlen útleveleket és vízumokat szállító mikrobuszt támadtak meg gengszterek Nagy-Britanniában egy útlevélnyomda közelében és elraboltak 24 csomag hivatalos dokumentumot - közölte a brit külügyminisztérium kedden.
2008. július 29. kedd 14:20 - Hírextra
A csomagokban összesen háromezer kitöltetlen útlevél és vízummatrica volt. A külügyminisztérium közleménye szerint az úti okmányok "a biztonsági rendszabályokkal kapcsolatos súlyos mulasztás következményeként" tűntek el.

A szállítmányt a 3M Security Printing and Systems Manchester melletti nyomdájától néhány kilométerre támadták meg hétfőn kora reggel. A mikrobusz egy légitámaszpontra vitte volna az iratokat, onnan pedig brit nagykövetségekre szállították volna tovább őket.

A minisztérium szerint a kitöltetlen útlevelek a beépített mikrochipek miatt használhatatlanok.
Biztonságtechnikai szakértők szerint ez nem így van. "Az eredeti útlevél beszerzése a nehezebb, ha ez megvan, a chipet már könnyen ki lehet cserélni" - mondta Adam Laurie, az RFIDIOt.org alapítója.

Tom Craig, a Scotland Yard egykori hamisítási szakértője szerint a kitöltetlen, eredeti brit útlevél feketepiaci értéke eléri az 1700 fontot (500 ezer forint). "Egy brit útlevél szerte a világon jól használható még úgy is, ha a mikrochip nem a papíron szereplő adatokat tartalmazza. Bankszámlát lehet vele nyitni például vagy munkát vállalni. A lebukás veszélye Nagy-Britanniában a legnagyobb, mert nyilvántartják a lopott dokumentumok sorszámát" - nyilatkozott Tom Craig a BBC-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását