2024. április 24. - György

A stressz a legismertebb idegen szó

Egyre kevésbé jellemzi a zen-buddhizmus nyugalma a japánokat: legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a nyelvbe beépült idegen szavak közül a latin-angol eredetű "stressz" a leginkább használatos.
2008. július 29. kedd 09:00 - Hírextra
Az adat egy kulturális ügynökség által végzett felmérésből derül ki. A teszt során mintegy 2000 japán anyanyelvű személynek 60 idegen szó jelentését kellett meghatározni.

A stresszt - amely az átírási szabályok miatt japánul szutoreszu - a válaszolók 98,5 százaléka ismeri, használta már, vagy legalábbis hallotta. Az ügynökség szerint a szó ismertsége azt a társadalmi helyzetet jellemzi, amelyben az emberek egyre inkább megszenvedik a rájuk nehezedő nyomást.
A felmérés további döntős szavai: a recycle (újrafeldolgozás) és a volunteer (önkéntes munkás).

 Ezeket az emberek több mint 90 százalékban ismerik. Szintén az idők szavát visszhangozza a website (honlap) meghonosodása, amely az öt évvel ezelőtti felmérésben még csak 39,1 japán számára csengett ismerősen, ám ma már 67 százalék használja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását