2024. május 3. - Tímea, Irma

A napfogyatkozásról

A teljes napfogyatkozás, amely pontosan egy héttel az olimpiai játékok kezdete előtt borítja majd sötétbe Kínát, nem fogja megzavarni az olimpiai ünnepet - nyugtatta meg a közvéleményt a hongkongi csillagjósok nagy többsége.
2008. július 29. kedd 22:30 - Hírextra
A pénteken esedékes, először Kanadában észlelhető, majd Grönlandon, a sarki tengeren, Mongólia nyugati részén áthaladva Kínában véget érő természeti jelenség világszerte foglalkoztatja az asztrológusokat.

"A napfogyatkozásokat mindig a természeti csapásokkal, szerencsétlenségekkel kapcsolták össze, de ennek semmiféle tudományos alapja nincs" - hangoztatja Peter So, az ismert hongkongi csillagjós és fengsuj szakértő, aki szerint a jelenség utáni események egy részét a napfogyatkozásnak az emberekre gyakorolt lélektani hatásával is össze lehet kapcsolni.

Mak Ling-ling, a kínai csillagjóslás másik hongkongi szakértője szerint azonban a jelenség "kisebb politikai instabilitásra vezethet és problémákat okozhat a pekingi közlekedési és távközlési vonalakban". "Lehetséges tüntetés és káosz az utcákon, de ennek nem lesz komoly következménye a kínai hatóságok számára" - idézte kissé ellentmondó szavait az AFP francia hírügynökség.

Mak szerint a napfogyatkozásnak a sportolókra sem lesz lényeges hatása. "A válogatott csapatok illetékesei gyakran eljönnek hozzám tanácsot kérni a válogatás pillanatában, hogy lássák, mit mondanak a csillagok a győzelmi esélyekről, de senki nem kérte véleményemet erről a természeti jelenségről" - fejtette ki az asztrológus.

A teljes napfogyatkozást a kínaiak a zsi csüan si (ri quan shi) kifejezéssel írják le, ami szó szerint azt jelenti, hogy a napot teljesen elnyelték. Peter So szerint ez azzal a hiedelemmel magyarázható, hogy a napot egy égi sárkány vagy égi kutya falja fel ilyenkor.

 "Ez magyarázza, hogy ilyenkor dobolnak vagy edényeket csörgetnek abban a reményben, hogy a zaj megijeszti és megfutamodásra készteti a napot elnyelő állatot..."

A hagyomány szerint a napfogyatkozás alkalom a jövőbe látásra. Egy régi kínai legenda szerint több mint 4000 éve a császár lefejeztetett két asztrológust, aki elmulasztotta előre jelezni az esedékes napfogyatkozást.

Nyugati csillagjósok is gyakran összefüggésbe hozták a napfogyatkozásokkal a háborúk kezdetét vagy befejezését, a földrengéseket vagy áradásokat, vagy éppen tudományos problémák megoldását.

Csang Kaj-ming (Chang Kaiming) fizikus szerint azonban a napfogyatkozásokkal kapcsolatba hozott események valójában csak véletlen egybeesések.

"Minden évben sok a természeti - vagy emberi tevékenység okozta - katasztrófa, következésképpen minden teljes vagy részleges napfogyatkozás valamely katasztrófa előtt, alatt vagy után következik be" - magyarázta a tudós.

Manapság a tőzsdék is reagálnak az égi jelenségre, de az elemző szerint ez sem meglepő. "Van, aki habozik befektetni olyan napokon, amikor felidézik számára a napfogyatkozással kapcsolatos valamennyi elméletet" - magyarázza Csang Kaj-ming.

So szerint a pénzpiacok nagyon változó arculatot mutatnak majd a játékok idején, de a csillagjós biztos abban, hogy ezt követően a kínai tőzsde jó teljesítményt nyújt majd és felfelé ível 2009-ben.

A fengsuj mestere, Raymond Lo azonban úgy véli, hogy az olimpia nyitónpja, 2008/08/8 a kínai naptárban a vízzel kapcsolatos katasztrófákat vonzhat, amit a megelőző napfogyatkozás még fokozhat is.

 "Ez a patkány éve, a majom hónapja és a sárkány napja. Ugyancsak a patkány, a majom és a sárkány kombinációja jellemezte a 2004-es ázsiai cunami napját" - hívta fel a figyelmet a nyugtalanító párhuzamra, amelynek azonban a napfogyatkozás csak mellékes eleme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását