2024. május 4. - Mónika, Flórián

Horvátország NATO tag lesz

Szlovénia ratifikálta Horvátország csatlakozását, és ezzel a volt jugoszláv köztársaság az észak-atlanti szövetség tagja lesz.
2009. március 27. péntek 19:45 - HírExtra
Immár a NATO mind a 26 tagállama ratifikálta a horvát csatlakozást, amely a szervezet április 3-4-i csúcstalálkozóján válik hivatalossá. James Appathurai, a NATO szóvivője "jó fejleménynek" minősítette a szlovén lépést, és biztosra vette, hogy az áprilisi csúcson mind Horvátország, mind Albánia csatlakozhat a szövetséghez. A szlovén parlament már február 9-én nagy többséggel jóváhagyta Horvátország NATO-csatlakozását, de ez csak a mostani elnöki aláírással vált hivatalossá.

Danilo Türk szlovén elnök azután írta alá az erről szóló törvényt, hogy kiderült, egy parlamenten kívüli kis nacionalista pártnak nem sikerült összegyűjtenie a népszavazás kiírásához szükséges 40 ezer aláírást. A párt a Horvátország és Szlovénia közötti határvitára hivatkozva, - amely miatt Ljubljana megtorpedózta Zágráb európai uniós csatlakozási tárgyalásait - szerette volna referendumra vinni Zágráb NATO-csatlakozását, azonban csak 1087 aláírást sikerült összegyűjtenie kezdeményezéséhez.

A vita a Jugoszláviától történt 1991-es elszakadás óta tart a két ország között egy vékony földterület és egy adriai tengerpartszakasz miatt. Szlovénia egyik fő követelése, hogy közvetlen kijárata legyen a nemzetközi vizekre, ez azonban azt jelentené, hogy Horvátországnak át kellene adnia felségvizének egy részét. A kompromisszum érdekében jelenleg az Európai Bizottság közvetít, hogy Szlovénia mielőbb feloldja vétóját és Horvátország az eredeti terveknek megfelelően befejezhesse még az idén a csatlakozási tárgyalásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását