2024. április 29. - Péter

Maffiamódszerekkel a Ku klux klán ellen?

Szabadon kell engedni Edgar Ray Killent, a Ku Klux Klan egykori tagját, mert a Szövetségi Nyomozóiroda a hatvanas években maffiamódszereket alkalmazott, hogy bizonyítékokat szerezzen ellene - állítja a férfi ügyvédje.
2008. július 28. hétfő 07:17 - Hírextra
Három évvel ezelőtt Edgar Ray Killent az esküdtszék emberölés vádjában bűnösnek találta, az előre elkövetett gyilkosság vádját azonban elvetette abban a perben, amely három polgári jogi aktivista 1964-es eltűnésének és halálának ügyében indult Mississippi államban.

A férfi, aki egykor a Ku Klux Klan tagja volt, azért kapott életfogytiglani büntetést, mert a vád szerint ő tervelte ki három polgári jogi aktivista - két New York-i önkéntes, Andrew Goodman, Michael Schwerner, valamint egy helybeli, a fekete bőrű James Chaney - megölését. Az aktivisták az afro-amerikaiakat segítették abban, hogy felvétessék magukat a választói névjegyzékbe.

A kilenc fehér és három fekete bőrű esküdt elfogadta az ügyészek érvelését, miszerint Killen heccelte fel a Ku Klux Klan többi tagját, hogy kövessék el a hármas gyilkosságot, ráadásul ő tervezte el a holttestek elrejtését is.

A 84 éves Edgar Ray Killen ügyvédei most fellebbeztek az életfogytiglani határozat ellen, mert új bizonyítékok kerültek elő az ügyben. A jogászok szerint az FBI egy ismert alvilági figurát, Gregory Scarpát - más nevén a Kaszást - kérte fel arra, hogy szerezzen információt a KKK tagjaitól arról, hová rejtették a három holttestet.

Az ügyvédek azt is felvetették, hogy a Killent 1967-ben védő jogász a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) informátora volt, aki adatokat szolgáltatott a vádnak az ügy állásáról. A férfi ellen 41 éve nem emberölés, hanem a polgári jogok megsértése miatt emeltek vádat, később fel is mentették. Az akkor készült bírósági iratokat a 2005-ös tárgyalás során is felhasználták, hiszen akkorra a tanúk nagy része már halott volt.

Rob Ratliff, Killen egyik ügyvédje szerint a bizonyíték, amely a birtokukba jutott, kritikus információkat tartalmaz a KKK egyik tagjáról, aki elárulta, hová rejtették a három aktivista holttestét. Az ugyan ezek alapján sem biztos, hogy az informátort Gregory Scarpa elrabolta, de az kiderül belőlük, hogy "tipikus maffiamódszerekkel" vették rá a vallomástételre.

Lehetséges, hogy a férfit többször megverték, az azonban biztos, hogy családtagjainak megölésével fenyegették, szájába pedig pisztolyt dugtak meggyőzésképpen - magyarázta az ügyvéd. A jogász szerint az eljárás során több ponton sérültek Edgar Ray Killen jogai, például nem találkozhatott szemtől szemben azzal, aki rá nézve terhelő vallomást tett.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását