2024. május 3. - Tímea, Irma

Kósa Lajos vezet

Továbbra is Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát - holtversenyben Sólyom László köztársasági elnökkel -, a sort pedig még mindig Kóka János, az SZDSZ korábbi elnöke zárja - olvasható a Századvég és a Fors
2008. július 28. hétfő 16:07 - Hírextra
A legutóbbi, 2008 májusában végzett politikusi népszerűségméréshez képest kettős tendencia rögzíthető a közvélemény-kutatók szerint: egyrészt a fideszes politikusok rokonszenv-indexe stagnál; másrészt viszont az MSZP politikusainak értékelése összességében három pontot javult.

Ennek ellenére - olvasható a vizsgálat összegzésében - döntően fideszes politikusok foglalják el a népszerűségi rangsor első felét. Az MSZP-s politikusok népszerűsége összességében - mint írták - a májusi mélypont után visszatért a 2008 februárjában, azaz a kormányválság és az azt megelőző népszavazás előtt mért szinthez.

Rámutattak, hogy a százfokú skála alapján összeállított politikusi népszerűségi rangsor utolsó hét helyén szocialista vagy szabad demokrata politikus áll.

Kóka János után a második legkevésbé elfogadott magyar politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök; de a baloldali vagy liberális politikusok közül változatlanul csupán ketten szerepelnek a lista első felében: Szili Katalin házelnök (56 pont) és Fodor Gábor, az SZDSZ jelenlegi elnöke (50 pont) - tették hozzá.

Szili Katalin egyébként a harmadik legnépszerűbb politikus, csupán három ponttal marad le Sólyom László köztársasági elnök és Kósa Lajos mögött.

Megjegyzik azonban, hogy a debreceni polgármester népszerűségi indexe májushoz képest három ponttal csökkent, jelenleg 59 pont. A holtversenyben az élen álló Sólyom Lászlóé ugyanakkor két ponttal növekedett.

A legnagyobb mértékű, ötpontos népszerűség-növekedést Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) könyvelhette el: júliusban az összesített rangsor 8. helyére lépett fel.

A Fidesz szavazói körében - a közvélemény-kutatás adatai alapján - a volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el az 50 pontot, és akárcsak májusban, Fodor Gábor és Szili Katalin kivételével a 40 pontot sem.

A Fidesz-szavazók körében a legmagasabb népszerűségi indexet Orbán Viktor pártelnök tudhatja magáénak: 78 pontot, ami két ponttal kevesebb, mint májusban.

Az MSZP szavazói esetében változatlanul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legnépszerűbb. A szocialisták szavazói között nem érte el egyetlen fideszes politikus sem az 50 pontot.

Az SZDSZ politikusainak értékelése ugyanakkor igen vegyes az MSZP-tábor esetében: Kóka János kifejezetten elutasított, Demszky Gábor főpolgármester értékelése közepes, Fodor Gáboré viszont a rokonszenvesebb szocialista politikusokéval vetekszik.

A Századvég és a Forsenes július 9-e és 16-a végezte felmérését, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

A minta összetétele a legfontosabb tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását