2024. április 24. - György

Az optimizmus egészséges

Hosszú távon egyértelműen igaznak bizonyult azoknak a férfiaknak az optimizmusa, akik úgy gondolták, hogy az átlagosnál kisebb a kockázatuk szívinfarktusra vagy szélütésre. A biztató adatokat az Annals of Family Medicine folyóirat július-augusztusi száma
2008. július 28. hétfő 16:04 - Hírextra
Robert Gramling és munkatársai arra voltak kiváncsiak, mennyire pontosan sejtik az emberek, hogy a következő években milyen mértékben van esélyük szívrohamra vagy agyi katasztrófára. Csaknem háromezer, 35-75 éves amerikai nőt és férfit kérdeztek meg és követték sorsukat 15 esztendőn keresztül.

Valamennyi résztvevőt otthonában kérdezték meg, hogy saját véleményük szerint a hasonló korú emberekhez képest milyen a kockázatuk öt éven belül az ilyen érkatasztrófa bekövetkezésére. A vizsgálatban csak olyanok vettek részt, akiknek még semmiféle szívpanasza nem volt.

A kérdőív kitöltése után 15 évvel az derült ki, hogy azok a férfiak, akik 1990-1991-ben optimistán úgy gondolták, az átlagosnál kisebb annak az esélye, hogy infarktus vagy agyvérzés miatt viszik be őket a kórházba, azok háromszor többen maradtak ilyen szempontból egészségesek, mint azok, akik borúlátóbban ítélték meg a jövőjüket.

A kutatók meglepetéssel tapasztalták, hogy ez az igen figyelemreméltó eredmény a hölgyekre nem vonatkozott: a női résztvevők között az önértékelés nem mutatott különbséget a későbbi szív- és érbetegség okozta következmények szempontjából.

Gramling szerint a vizsgálat tanulsága nem az, hogy azok a férfiak, akik vidáman legyintenek, amikor a doktor a különböző kockázati tényezők, például a dohányzás vagy az elhízás veszélyeire figyelmezteti őket, nem érzik a kockázatot.

Úgy gondolja, hogy az orvosok eredményesebben figyelmeztetik betegeiket az egészségesebb életmódra, a kockázati tényezők elhagyására.

A nők körében az önértékelés valószínűleg azért nem működött - mondta a vizsgálat vezetője -, mert a kilencvenes években a közvélemény még abban a tévedésben élt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak a férfiakat fenyegetik.

Akkor a nők még nem hitték el, hogy a nagyobb kockázat rájuk ugyanúgy vonatkozik, mint a férfiakra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását