2024. május 2. - Zsigmond

Európai Zenés Színházi Unió alakul

Az Európai Zenés Színházi Unió megalakításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá négy ország producerei és színigazgatói a hétvégén Szegeden a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncertügynökség kezdeményezésére - közölte Ferenczi Orsolya, az opere
2008. július 28. hétfő 14:20 - Hírextra
A Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház közös ősbemutatója, a Szentivánéji álom című worldmusical premierje adott alkalmat arra, hogy román, cseh, orosz és magyar színházi szakemberek összegyűljenek, és hivatalosan is kifejezzék az Európai Zenés Színházi Unió megalakítására vonatkozó szándékukat - tette hozzá Ferenczi Orsolya.

Felidézte, hogy a Budapesti Operettszínház évek óta működik együtt külföldi zenés teátrumokkal, koprodukciókat hozott létre Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bukarestben, Salzburgban, Bécsben, Prágában.

A közös munkák során több alkalommal előkerült az ötlet, hogy a prózai színházakéhoz hasonló uniót hozzanak létre a zenés darabokat játszó teátrumok is. Kiderült ugyanis, hogy Németországban, Csehországban, Romániában, Oroszországban és Magyarországon ezek az intézmények hasonló gondokkal küzdenek, ugyanakkor rendkívül jól tudnak együtt dolgozni - mutatott rá a sajtóreferens.

A szervezet megalakításáról szóló szándéknyilatkozatot szombaton Razvan Ioan Dinca, a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház, Egon Kulhanek, a prágai Hudební divadlo Karlín, Jurij Svarckopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház és Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója látta el kézjegyével.

A dokumentum szerint az unió állandó tagjai olyan - játszóhellyel, társulattal és repertoárral bíró - zenés színházi társulatok lennének, melyeknek célja a nagy tradíciókkal bíró európai zenés színházi kultúra (operettek és musicalek) megőrzése és magas színvonalú játszása, hivatalos együttműködő partnerei lehetnének fesztiválok, befogadó színházak, ügynökségek és alapítványok.

Az unió céljai között említi a közös produkciók létrehozását, a művészek és produkciók cseréjét, workshopok szervezését színészek, színházi szakemberek részére, együttműködést a szerzői jogok tekintetében, európai uniós támogatások közös megpályázását, zenés színházi fesztiválok létrehozását, illetve szakmai egyeztetést és együttműködést befogadó színházakkal, fesztiválokkal.
Az Európai Zenés Színházi Unió első hivatalos ülését 2008 őszén tartják. Az aláírók a részletek kidolgozásával, illetve esetleges további tagok és együttműködő partnerek megkeresésével Kerényi Miklós Gábort és Lőrinczy Györgyöt, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség ügyvezető igazgatóját bízták meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását