2024. április 20. - Tivadar

Kevés esély a túlélésre

Sokkal rosszabb a túlélés esélye, ha valakit agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa miatt éjszaka, illetve a hétvégén visznek a kórházba, mint ha munkanapon, munkaidőben kerül ilyen okból valamelyik amerikai gyógyintézetbe. A hirtelen bekövetkező agyi ross
2008. április 28. hétfő 10:45 - Hírextra
Az első vizsgálatban 857 amerikai kórház adatait dolgozták fel. Agyi katasztrófa hat év alatt ezeknek az intézeteknek az ellátási területén több mint 22 ezer esetben fordul elő. A kutatók azt nézték meg, hogyan alakult a betegek kezelése, sorsa attól függően, hogy munkanapon, reggel hét és este hat óra között kerültek az őrzőszobába, vagy éjszaka, esetleg ünnepnapon történt a rosszullét.

Matthew J. Reeves, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy azok a betegek, akiket a kórházi személyzet teljes, megszokott munkaidején kívül vittek be az intézetbe, lényegesen rosszabb eséllyel úszták meg a drámai eseményt, közülük sokkal kevesebbnek sikerült túlélni a rosszullétet, mint azoknak, akiket napközben kezdtek kezelni. Ez kiváltképp az agyvérzés következtében beszállított betegek esetében volt így.

Ez azt jelentette, hogy azok a balszerencsések, akiknek agyi katasztrófája ünnepnapon vagy valamikor az éjszakai órákban következett be, mintegy 30 százalékkal rosszabb túlélési eséllyel folytatták a következő, kritikus napokat, mint a többi, hasonlóan beteg ember.

A másik vizsgálat Kaliforniában nézte át azoknak a kórlapját, akiket az ottani gyógyintézetekbe 1988 és 2004 között agyi katasztrófa miatt szállítottak be. Elképesztő adattömeget értékeltek: két és fél millió ilyen beteget ápoltak ebben az időszakban. Itt is az derült ki, hogy miközben a teljes ápolói létszámmal, szokásos munkaidőben működő osztályokon az ilyen betegek halálozása 7,9 százalék volt, a hétvégeken a halálozási arány 10,1 százalék lett.

A kongresszusi vitában többen hangsúlyozták: az ügyeleti időben az amerikai gyógyintézetekben gyakori, hogy a népszerű tv műsorokkal - "Vészhelyzet", "Grace klinika" - ellentétben nincs az őrzőszobában egyetlen gyakorlott szakember sem, vagy azok csupán telefonvégen vannak, de nem tartózkodnak a kórházban. Az is tény, hogy még nagyobb baj van az Egyesült Államokban a szakképzett ápolók állandó hiányával.

A vezető szakemberek szerint jelenleg az USA nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy az ügyeleti órák alatt vagy a hétvégén ugyanolyan képzettségű orvos- és nővérlétszámot biztosítson a kórházi osztályokon, mint napközben. Addig a betegeknek kellene jobban figyelni arra, hogy mikor is lesznek rosszul...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását