2024. április 26. - Ervin

Az influenzavírus újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok

Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok, akik reményei szerint felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetővé.
2008. július 28. hétfő 10:45 - Hírextra
A Jokohamai Egyetem kutatóinak, akik munkájukról a Nature című tekintélyes tudományos folyóiratban számoltak be, sikerült "belőniük" azt az enzimet, amely szükséges a vírus szaporodásához, majd ezt követően meghatározták a vegyület szerkezetét és működési mechanizmusát.

Az influenzavírus enzimjei három, egymással szoros kapcsolatban lévő fehérjéből állnak
"A tudósok már régóta kutatják az enzim struktúráját, ám senkinek sem sikerült eddig teljes egészében megérteni működését" - magyarázta a kutatásban résztvevő Jeremy Tame professzor.

A jokohamai kutatóknak sikerült kristályos formában kinyerniük a fehérjéket, s meghatározniuk a szerkezetnek azon elemét, amely mintegy lökést ad az egyik proteinnek, hogy "kapcsolatba lépjen" a másik kettővel.

"Ez a felfedezés azzal kecsegtet minket, hogy képesek leszünk beavatkozni ezen az érintkezési ponton" - emelte ki Tame professzor, hozzátéve, hogy egy ilyen beavatkozás megöli a vírust, vagy jelentős mértékben lelassíthatja.

A kutatók szerint azonos szerkezettel rendelkezik az összes influenzavírus A-változata, beleértve madárinfluenza kórokozóját, a H5N1 vírust . Így elméletileg elképzelhető, hogy az egyik kórokozó ellen kifejlesztett gyógyszer a másik ellen is hatásos lesz.

"Elkezdjük a munkát, s reményeink szerint erőfeszítéseink révén teljesen új gyógyszerek születnek majd" - jelentette ki Jeremy Tame professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását