2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem mindegy, hol veszünk levegőt

Egyre többet tudni a légszennyezés egészségkárosító hatásairól: legutóbb egy kutatás arra derített fényt, hogy a szmogos helyen élőknél nagyobb a mélyvénás trombózis veszélye. Azt már eddig is tudtuk, hogy a nagymértékű szmog okozhat miokardiális infarktu
2008. május 17. szombat 13:00 - Hírextra
Dr. Baccarelli és kollégái mélyvénás trombózison átesett beteget tanulmányoztak az 1995 és 2005 közötti időszakban. A betegek lakóhelyének légszennyezettségét megvizsgálva – más környezeti és egészségügyi tényezőket is figyelembe véve – kiderült, hogy a légszennyezésnek tartósan kitett betegek vére hajlamosabb a rögképzésre, mint a tiszta levegőjű környezetben élőké. A kutatók szerint a légszennyezés mintegy 70 százalékkal növeli a trombózis kialakulásának esélyeit.

„Ez a felfedezés új megközelítési módot követel a mélyvénás trombózis prevenciójában és kezelésében, valamint újból felhívja a figyelmünket a légszennyezés egészségre gyakorolt káros hatásaira” - nyilatkozta Dr. Baccarelli.

A mélyvénás trombózist vérrög okozza, amely elzárja a vér útját az erekben. Leggyakrabban az alsó végtagokban, a combban és a lábszárban fordul elő, de máshol is kialakulhat. A trombózis kialakulását elősegíti a mozgáshiány, ezért a hosszú repülőúton lévők és az irodai dolgozók különösen veszélyeztetettek.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását