2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ajándékkoncert

Várhatóan teltház előtt játszanak a muzsikusok kedden este a Szegedi Szabadtéri Játékok ajándékkoncertjén, melyet immár hatodik alkalommal rendeznek meg a Dóm téren.
2008. július 28. hétfő 19:05 - Hírextra
Szeged kiemelt partnere az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben viselő Pécsnek, így csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely addig minden esztendőben reflektorfénybe állítja a kultúra egy-egy szeletét, idén a környezetkultúrát és az egészséget - mondta a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeit dirigáló Gyüdi Sándor karnagy hétfőn az MTI-nek.

A Dóm téri ajándékkoncertek legfantasztikusabb eleme pont a környezet: az ország legnagyobb színpadának hátteréül szolgáló fogadalmi templom, és a négyegyezer fős koncertterem boltozatául szolgáló csillagos ég.

Így adódott az ötlet, hogy az idei koncert programját a környezet és a természeti jelenségek inspirálta zeneművekből állítsuk össze - fogalmazott a művész.

A szimfonikusok hetvenöt zenésze így Mendelssohn Hebridák-nyitányát, Beethoven VI. "Pastoral" szimfóniáját, két Debussy-művet: A tengert és az Egy faun délutánját, valamint Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szerzeményét adja elő.

Gyüdi Sándor elmondta, a Dóm téri koncertek rendezése során mindig meg kell küzdeni azzal a problémával, hogy a nézőtér hátsó soraiban ülők nagyon messze vannak a muzsikusoktól, s nincs a koncerttermekhez hasonló világítás sem.

Ezért az idei esztendőben - új műfajként - a diaporámához hasonló vetítés segítségével kísérik látványelemekkel a muzsikát.

A zeneművekhez válogatott képek kottaszerűen követik egymást, a digitális technikának köszönhetően a látványelemek "egymásba tűnése", a nagyítások, a fényerőváltozások azonban különleges hangulatot teremtenek majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását