2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem döntenek kedden

Az eredeti tervvel ellentétben nem dönt kedden, a határidő lejártával a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága a BKV vezérigazgatói pályázatának nyerteséről - tudta meg az MTI hétfőn fővárosi képviselőktől.
2008. július 28. hétfő 19:02 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a bizottság tagjai pótkézbesítéssel megkapták Somlyódy Csaba (MSZP) elnök azon indítványát, hogy 30 nappal hosszabbítsák meg a pályázatok elbírálási határidejét. Ezt a lépést Tóthfalusi György (SZDSZ), a pályázatokat elbíráló háromfős bizottság elnöke kezdeményezte, indokolás nélkül.

A határidő meghosszabbítása kapcsán sem kaptak hivatalos, írásos tájékoztatást a kinevezésre jogosult önkormányzati testület tagjai arról, hogy hányan pályáztak a posztra, ebből mennyi tekinthető érvényesnek, illetve van-e visszalépő.

Mint azt az MTI már korábban megírta, 14-en jelentkeztek a posztra, köztük egy gazdasági társaság is. Múlt héten a fővárosi SZDSZ és az MSZP frakciója is foglalkozott a BKV vezérigazgatói pályázatával összefüggő kérdésekkel.

Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy nem lenne szerencsés, ha a gazdasági bizottságba delegált szabad demokraták előzetes frakcióvélemény nélkül, magánvéleményük alapján foglalnak állást.

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a szocialista frakció elé egy olyan munkaközi anyagot terjesztett a bíráló bizottság elnöke, amely az ő véleményét és Kerényi László főpolgármesteri hivatali ügyosztályvezető álláspontját tartalmazta csak.

A bíráló bizottság harmadik tagja, Somlyódy Csaba ugyanis szabadsága miatt nem vett részt az előzetes bírálatokban.

Steiner Pál közölte, hogy a frakció felhatalmazta a gazdasági bizottságba delegált tagjait, hogy a testület július 29-i ülésén támogassák a pályázatok elbírálási határidejének meghosszabbítását. A szocialisták egyetértettek azzal is, hogy egy ilyen nagy horderejű kérdésben az lenne a legcélravezetőbb, ha nem a gazdasági bizottság, hanem augusztus végén a Fővárosi Közgyűlés döntene.

A szocialisták az eléjük került összesítés alapján három pályázót, Balogh Zsolt megbízott BKV-vezérigazgatót, Hidvégi Gábort, a Vidámpark Zrt. volt igazgatósági elnökét és Devecz Miklóst, a MÁV és a Hídépítő volt dolgozóját tartották alkalmasnak a posztra.

Egyidejűleg Steiner Pál a tisztázásra szoruló kérdések közt említette azt, hogy elvileg Balogh Zsolt nem is felelt meg a pályázati kiírásnak, illetve hogy jogi személy pályázata érvényes lehet-e.

Az MSZP- és az SZDSZ-frakció elé került tájékoztatóból kiderült az is, hogy Kocsis István, a MVM korábbi vezérigazgatója visszalépett a pályázattól. Futó Sándor, a BKV igazgatósági elnökének, Tóthfalusi Györgynek a személyes tanácsadója, akit lapértesülések korábban az esélyesek közt említettek, nem is nyújtott be pályázatot.

Az MSZP-frakció múlt heti ülésén szabadsága miatt nem vett részt a városüzemeltetésért felelős Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, aki azt azonban jelezte, hogy együtt tudna dolgozni Balogh Zsolttal.

Az MSZP és az SZDSZ politikusai, de korábban Tarlós István Fidesz-frakcióvezető is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy aligha várható egy karizmatikus személy kinevezése a BKV élére. Tarlós István szerint a városvezetés "kézi vezérlés jellegű, bábfigurákkal zajló" irányítási módszerével ez nem lenne összhangban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását