2024. április 19. - Emma

Uecker-kiállítás Veszprémben

Günter Uecker, világszerte ismert német festőművész Nyolc képstruktúra Veszprémnek című kiállítását nyitották meg szombaton Veszprémben, a várban lévő Modern Képtár-Vass Gyűjtemény Galériában.
2008. július 26. szombat 20:50 - Hírextra
Günter Uecker műveivel találkozni nagy szellemi izgalmat jelent, s öröm Veszprémnek, hogy a német és az európai képzőművészet korszakos jelentőségű, világhírű mesterének a munkáit bemutathatjuk - mondta köszöntőjében Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója.

A kiállítást szponzoráló müncheni E.ON Energie AG igazgatósági tagja, Hartmut Geldmacher köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy cégük 2006-ban magyar művészeket hívott meg Münchenbe, most pedig a világhírű német művész, Günter Uecker mutat be új munkáiból egy sorozatot a történelmi és művészeti szempontból is egyik leghíresebb magyar városban.

"A kultúrák párbeszéde Európa energiája" - mondta Hartmut Geldmacher, aki a jelenlévők sorában üdvözölte Ramón Vargas, világhírű mexikói tenor operaénekest, aki pénteken este lépett fel nagy sikerrel a Veszprémi Ünnepi Játékokon.

Az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd évének tekinti a 2008-as esztendőt, ugyanis a művészet segítségével az emberek és a kultúrák között új, friss kapcsolatok jöhetnek létre - mondta köszöntőjében Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke, megjegyezve: egy képzőművészeti alkotás ereje éppen abban rejlik, hogy "a hatását szavak nélkül fejti ki, mert energiájával képes a nézőt aktív párbeszédbe vonni". Günther Uecker "elementáris erejű, strukturált munkái" ilyen alkotások - tette hozzá.

A kiállítást prof. Helmut Friedel, a müncheni Lenbachhaus Városi Galéria igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva: Günter Uecker nyolc kisméretű táblára, vászonnal bevont fadobozra helyezte rá elemi jeleit; szögek, kövek és jelstruktúrák borítják be a fehér alapot, amelyet mindegyik más hangnemben tesz mozgalmassá.

Mint mondta: a képeket megtöltő feszültség egy alapvető kontrasztból ered; "az absztrakt jelekkel konkrét jeladó anyagok állnak szemben, s együtt mégis képet alkotnak", ám semmit nem képeznek le közvetlenül, de a "mélyebb értelmet követve" kifejeznek valami titkosat.

Günter Uecker képei (szögkompozíciói és a vásznat átütő, beszakító kődarabjai) "logikusan követhető módon érintik meg a titkot" - mondta a müncheni galéria igazgatója a művész munkáit méltatva megnyitón.

Günter Ueckernek, a düsseldorfi Művészeti Akadémia 78 éves professzorának, világhírű festőművésznek az alkotásai október 12-ig láthatók Veszprémben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását