2024. április 28. - Valéria

Egyre rosszabb a helyzet

A 2008-as év eddigi teljesítményét nézve egyértelmű, hogy egyre rosszabb az ország gazdasági helyzete, nő a lemaradás és egyre többen élnek rosszul - erről Tállai András fideszes országgyűlési képviselő beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 26. szombat 16:30 - Hírextra
A politikus közölte, hogy 11 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, 7 százalékhoz közelít az infláció, amely magasabb a költségvetésben tervezettnél, s 11 százalékkal csökkentek az ipari cégek megrendelései.

Tállai András szerint 2008-ra nehezen lesz tartható a 2 százalékos gazdasági növekedés, és - mint mondta - az elemzők szerint ezen a téren jövőre is sereghajtók leszünk az Európai Unióban.

A politikus kitért rá, hogy sok család csak hitelekből és kölcsönökből tudja fenntartani megszokott életszínvonalát.

A képviselő hozzátette, hogy mindeközben tovább növekszik az államadósság, mert a kormány annak ellenére sem tudta megállítani ezt a tendenciát sem, hogy magasak a közterhek és a járulékok.

A jövő évi költségvetés kapcsán megjelent pénzügyminisztériumi tervezési köriratról azt mondta, hogy az politikailag óriási jelentőségű, mert 2009 lesz az utolsó teljes gazdasági év, amit ez a kormány tervez, és aminek a költségvetését ez a kabinet hajtja végre.

A dokumentum kapcsán azt mondta: olyan érzése van, mintha a Pénzügyminisztériumban nem olvasták volna a kormányprogramot, és nem tudnák, hogy kisebbségi kormány van hatalmon, ugyanis a körirat tele van politikai ellentmondásokkal.

Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, hogy túl vagyunk a nehezén, és nem lesznek újabb megszorítások, de a dokumentumban nincsen szó adó- vagy járulékcsökkentésről, pedig a miniszterelnök korábban ezek jelentős mérsékléséről beszélt. Másik ellentmondásként említette, hogy a kormányfő az adócsökkentés kapcsán először 200 milliárd forintos mozgásteret említett, majd kijelentette, hogy ilyen nincs, most pedig azt mondja, hogy 300-400 milliárd forintos mérséklés is szóba kerülhet.

Tállai András hozzátette, hogy ez utóbbit az SZDSZ komolytalannak és hiteltelennek nevezte. A képviselő ezzel párhuzamosan említette, hogy a kiszivárgott hírek szerint a minap egy zártkörű megbeszélésen Gyurcsány Ferenc kezdeményezte az adóemelést, amely hiteltelenné teszi állításait.

Az ellenzéki politikus szerint ma a kormány árt a legtöbbet a magyar gazdaságpolitikai folyamatoknak, és a helyzet megoldására előrehozott választásokat kellene tartani.

Tállai András a sajtótájékoztatón vitába keveredett egy újságíróval, aki szerint a gazdasági elemzők nem mondják azt, hogy romlana az ország helyzete. A képviselő azt ígérte, hogy összegyűjtik és elküldik neki azokat az elemzéseket, amelyekben az szerepel, hogy nem tartható az előirányzott gazdasági növekedés és az infláció.

Annak a kérdésnek a kapcsán, hogy a lakosság által felvett hitel egyharmada áruhitel, és ennek nincs köze a megélhetéshez, a politikus azt mondta, abban lehet vita, hogy az emberek mire vesznek fel kölcsönt, de a fogyasztási hitel is része a megélhetésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását